Gå til hovedinnhold

Bjørg Kristine Hundal

BK gifas
Postdoktor
Telefon: 45254124
Avdeling: Fôr og ernæring

Jeg jobber innen fiskernæring, med særlig fokus på lipidernæring og de metabolske og helserelaterte effektene av fettsyrer i fôret hos atlantisk laks. For tiden fokuserer forskningen min på samspillet mellom næringsstoffer og sykdom, med særlig vekt på hvordan EPA i fôret, og dets samspill med DHA, kan påvirke sykdomsprogresjon ved virussykdom hos laks. Tidligere forskning har vært rettet mot effektene av omega-3- og omega-6-fettsyrer på fiskens velferd og robusthet. Jeg har bred erfaring med forskning på forholdet mellom fettsyrer i fôret, spesielt omega-6/omega-3- og EPA/DHA-ratioer, og hvordan disse påvirker behovet for ulike fettsyrer samt stress-, inflammasjons- og immunresponser. Jeg har særlig interesse for rollen til inflammasjonsmediatorer dannet fra omega-3- og omega-6-fettsyrer, som eikosanoider og spesialiserte pro-resolving mediatorer (SPM), og hvordan fôrets innhold av omega-3- og omega-6-fettsyrer påvirker inflammatoriske og immunologiske prosesser. I tillegg har jeg arbeidet med metodeutvikling for LC-MS-basert deteksjon av prostaglandiner, leukotriener og resolviner (viktige undergrupper av eikosanoider og spesialiserte pro-resolving mediatorer) i laksevev.

Publikasjoner

Vitenskapelige artikler (NVI)

2022

A Piece of the Puzzle—Possible Mechanisms for Why Low Dietary EPA and DHA Cause Hepatic Lipid Accumulation in Atlantic Salmon (Salmo salar)

Bjørg Kristine Hundal, Esmail Lutfi Royo, Trygve Sigholt, Grethe Rosenlund, Nina Sylvia Liland, Brett Glencross, Nini Sissener
Metabolites 12 p. 1-23
2022

Steroidogenic and innate immune responses in Atlantic salmon are influenced by dietary total lipid, long chain polyunsaturated fatty acids and dissolved oxygen

David Huyben, Tarah Cronin, Kerry L Bartie, Chessor Matthew, Nini Hedberg Sissener, Bjørg Kristine Hundal, Natalie Z. M. Homer, Bente Synnøve Ruyter, Brett Glencross
Aquaculture 564 p. 1-16
2021

Increasing the dietary n-6/n-3 ratio alters the hepatic eicosanoid production after acute stress in Atlantic salmon (Salmo salar)

Bjørg Kristine Hundal, Nina Sylvia Liland, Grethe Rosenlund, Erik Höglund, Pedro Araujo, Ingunn Stubhaug, Nini Sissener
Aquaculture 534
2020

Increasing dietary n-6 FA while keeping n-3 FA stable decreases EPA in polar lipids of farmed Atlantic salmon (Salmo salar)

Bjørg Kristine Hundal, Nina Sylvia Liland, Grethe Rosenlund, Marta Bou, Ingunn Stubhaug, Nini Sissener
British Journal of Nutrition p. 1-16

Poster

2021

Less dietary n-6 fatty acids results in better utilisation of dietary n-3 fatty acids in Atlantic salmon

Bjørg Kristine Hundal, Nina Sylvia Liland, Grethe Rosenlund, Marta Bou, Ingunn Stubhaug, Nini Sissener

Rapporter og avhandlinger

2021

Optimalisering av fett og fettsyrer i fôr til atlantisk laks for bedre helse og velferd gjennom ulike livsfaser og utfordrende miljøbetingelser

Bente Ruyter, Nini Sissener, Esmail Lutfi Royo, Bjørg Kristine Hundal, Gerd Marit Berge, Brett Glencross, David Huyben, Tor Gjøen, Adriana Magalhaes Santos Andresen, Grete Bæverfjord, Erik Høglund, Mark Darryn Powell, Marta Bou, Chandrasekar Selvam, Tone-Kari K Østbye, Nina Sylvia Liland, Grethe Rosenlund, Trygve Sigholt, Ingunn Stubhaug, Øystein Evensen, Aleksei Krasnov, Turid Mørkøre
Er denne profilen din? Rediger denne profilen (logg inn)