Gå til hovedinnhold

Listeria monocytogenes er ein bakterie med vid utbreiing. Den er blant anna påvist i matvarer, ferskvatn, sjøvatn, jord, plantemateriale, kloakkslam og avføring frå symptomfrie dyr og menneske.

Bakterien er zoonotisk, det betyr at den kan smitte mellom menneske og dyr og gi sjukdommen listeriose. Dette kan vere ein alvorleg sjukdom for særleg utsette grupper av befolkninga: barn, svekka eldre, gravide og personar med nedsett immunforsvar.

I perioden 1977 til 2018 har vi i Noreg hatt til saman 737 kjente tilfelle av listeriose hos menneske, så langt i 2021 (per 17. september) var det det meldt inn 11 tilfelle. Ingen tilfelle hittil er knytt til konsum av kommersielt produsert fersk sjømat i Noreg. Kommersielt omsett rakfisk var derimot årsak til listeriose i 2013, 2018 og 2019, og produkta blei trekte tilbake frå marknaden.

Produkt der det er risiko for vekst av Listeria-bakteriar må oppbevarast tilstrekkeleg kjølt, og ikkje lengre enn anbefalt haldbarheitstid. God kjøkkenhygiene kan hindre at bakteriane etablerer seg på overflater som mat seinare kan komme i kontakt med. Sidan listeriose i all hovudsak rammer utsette grupper i befolkninga, er det viktig at personar i desse gruppene følger råd som myndigheitene har gitt (sjå Mattilsynet og Folkehelseinstituttet).

Havforskingsinstituttet har nasjonal referansefunksjon og utfører analyser av L. monocytogenes i norskprodusert og importerte sjømatprodukter, både frå villfangst og oppdrett. 

Nøkkeldata:

  • Gram positiv stavbakterie
  • Fakultativt anaerob (med/utan oksygen)
  • Veks ved –1,5–45 °C
  • Tåler godt frysing
  • Døyr ved tilstrekkeleg varmebehandling
  • Veks ved pH 4,2–9,6 – overlever ved høgare og lågare pH
  • Veks ved 1 %–13 % NaCl, overlever høgare 
  • 15–50 tilfelle av listeriose per år i Noreg