Det er ikke alle jobber som kan gjøres hjemme

  • sebrafisk1.jpg

    Overingeniør Arna Kazazic er én av fire som har ansvar for å ta vare på sebrafiskene på Havforskningsinstiuttet.

    Fotograf: Christine Fagerbakke/Havforskningsinstituttet
  • 20200316_Arna Kazazic_web_DSC_2502.jpg

    Den moderne forsøkslaben kan romme opp til 5000 fisker, fordelt på 100 kar.

    Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet
  • 20200316_Arna Kazazic_web_DSC_2506.jpg

    Desto mindre sebrafiskene er, desto mindre er foret de får.

    Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet
  • 20200316_Arna Kazazic_web_DSC_2474.jpg

    Sebrafiskene skal ha mat tre ganger for dagen. Når de fores sjekker også Arna at alle ser friske ut.

    Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet
  • 20200316_Arna Kazazic_web_DSC_2480.jpg

    I det pågående forsøket for fiskene forskjellig for.

    Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet
  • 20200316_Arna Kazazic_web_DSC_2482.jpg

    Sebrafiskene kan produsere flere hundre egg på en uke.

    Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet
  • 20200316_Arna Kazazic_web_DSC_2481.jpg

    To måneder etter at eggene har blitt klekket er fiskene kjønnsmoden.

    Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet
  • 20200316_Arna Kazazic_web_DSC_2488.jpg

    De små fiskene må fjernes fra de voksne, ellers vil de bli spist opp. – De er glade i å spise, selv sine egne avkom, sier Kazazic.

    Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet
  • 20200316_Arna Kazazic_web_DSC_2516.jpg

    Det er redusert bemanning ved våtlaboratoriene i Bergen. Arna er én av fire som deler på å ta vare på dyrene.

    Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet

Arna sørger for at sebrafiskene får både mat og stell når store deler av HI har hjemmekontor.

I likhet med andre arbeidsplasser har også store deler av de ansatte på HI hjemmekontor. Vi er helt avhengige av at noen tar vare på dyrene som er på instituttet. 

– Nå som bemanningen er redusert har vi litt mer tid til å ta vare på disse flotte fiskene, sier overingeniør og sebrafiskrøkter Arna Kazazic.

Hun er nå én av fire som går i rotasjon for å ta vare på forsøksdyrene i laboratoriene i Bergen.

Mat tre ganger for dagen

På hovedkontoret er der syv forskjellige laboratorier som er for vannlevende dyr. Der foregår alt fra produksjon av lakselus til sebrafisk. Vi har også en egen muselab.

– Selvfølgelig må vi ta vare på dyrene våre. Sebrafiskene skal ha mat tre ganger for dagen og vi overvåker dem kontinuerlig, slik at vi vet om noen av dem blir syke, forklarer Kazazic.

Hun forteller at de har en retningslinje som sier at ingen sebrafisk skal dø av sykdom.

– Om de dør fordi de er syke, har de lidd for lenge, påpeker hun.

I tillegg parer sebrafiskene seg som kaniner. De kan produsere flere hundre egg i uken og blir kjønnsmodne tre måneder etter klekking.

Sissel Rogne

Jobber med å holde viktige hjul i gang på HI

– Vi har flere samfunnskritiske funksjoner som vi må dekke så godt som mulig, sier havforskningsdirektør Sissel Rogne.

Toppmoderne fiskelab

Den nye sebrafisklaben åpnet i fjor høst og kan romme opp til 5000 fisker fordelt på 100 kar. Alt er toppmoderne, og laben er en stor oppgradering fra vår tidligere sebrafisklab.

– Vi bruker et resirkulasjonsanlegg. Alt vannet blir renset gjennom filter og passerer egne målesensorer, så vannkvaliteten blir kontinuerlig overvåket, sier Kazazic.

I tillegg går alt vann igjennom et toppmoderne desinfeksjonsanlegg. Med andre ord går ikke en eneste dråpe vann urenset ut av laben, som er godkjent for førsøk med eksotiske organismer, kjente og fremmede virus osv.