Gå til hovedinnhold

Seerrekord for Hummerteina live


Lene Christensen måler en hummer på taket til hummerteine som står på kaien.

Hummerteina live varte fra 1. oktober til 13. oktober, og teina ble som vanlig røktet av Lene Christensen.

Fotograf: Tor Birkeland / Havforskningsinstituttet

Rekordmange 172.574 seere så 13 hummere gå i den nye teina under årets Hummerteina live.

– Mange har møtt opp på kaien: folk med ungene sine, lærere med elever og barnehagebarn. I tillegg har jeg fått mange telefoner fra folk som vil snakke om hummer, og jeg har et lass med e-poster.

Det sier Hummerteina live-røkter Lene Christensen om responsen på årets livesending fra hummerreservatet i Flødevigen utenfor Arendal.

Fans i Sverige og Nordsjøen

Årets Hummerteina live hadde totalt 172.574 seere på de 13 dagene teina var i bruk. I 2020, da teina sto i sjøen i 18 dager, var det 137.682 seere innom sendingen.

– Dette er ny seerrekord, sier Lene fornøyd.

Hummerteina-sendingene har en lojal tilhengerskare. De tre svenske brødrene Nyström har fulgt sendingene i flere år.

Men også midt ute i Nordsjøen har teina lojale fans.

– På kontrollrommet til Grane-plattformen har de fulgt mye med. Det har de gjort i flere år, og denne gangen ble den første hummeren i teina nevnt i nattloggen deres, sier Lene og smiler.

13 hummere på 13 dager

I år var det ny treteine med aluminiumsramme og bomullstråder, og den fungerte veldig bra.

– Vi har fått 13 hummer på 13 dager, forteller Lene.

I 2018 fikk de opp 10 hummere på 14 dager, i 2019 ble det 12 hummere på 18 dager og i 2020 endte det med 9 hummere på 18 dager.

– I fjor hadde vi mange hummere som gikk ut av teina fordi åpningen på kalven var for nær bunnen. Men i år har alle hummerne som har gått i teina, blitt værende, sier teinerøkteren.

Gjengangere i teina

Av de 13 hummerne som har gått i årets teine, er 12 av dem merket fra før i reservatet. 5 av dem er gamle kjente fra Hummerteina live.

– En av hummerne vi fikk i år gikk i teina tre ganger i 2019. Mens en annen av årets hummere har vi fanget hvert år siden 2015 i forskjellige teiner i hummerreservatet. Den gangen var den 28 centimeter, nå er den blitt 39,1 centimeter, sier Lene.

Hvorfor noen hummere går i teina gang etter gang, har ikke hun er klart svart på.

– Kanskje de lærer seg til at det er enkelt. Du går i ei teine, får spist litt mat, så kommer du på land og får en klem, blir veid og til slutt sluppet uti igjen. Det virker ikke som det skremmer dem noe særlig. Mange av dem kommer jo igjen og igjen.

Får verdifulle data

Selv om det er mye moro med Hummerteina live, gir det også forskerne verdifulle data. Alle hummerne blir målt, sjekket for skader og til slutt merket før de blir sluppet uti igjen. I tillegg får forskerne GPS-data på hvor gjenganger-hummerne er fanget tidligere.

– Dette gjør at vi lærer mer om hvor de har beveget seg, hvordan de vokser, hvor ofte de skifter skall, hvor ofte de har rogn og hvor lang tid det tar før en klo vokser ut igjen eller en skade blir borte, sier Lene.

– Dette er et fint supplement til overvåkningsarbeidet vi gjør i hummerreservatet.

Årets hummere i tall

  • 13 hummere har blitt fanget i teina i løpet av årets sesong; åtte hanner og fem hunner.
  • Den største hummeren var 40,6 centimeter lang og veide 2,95 kg. Denne ruggen var utstyrt med en 9,8 centimeter bred knuseklo.
  • Den minste var en 26,9 centimeter lang hunn på 550 gram. Hennes knuseklo var på 4,2 cm.
  • Gjennomsnittshummeren var 33,8 centimeter lang og veide 1,6 kg.

Tallet viser rekkefølgen hummerne kom inn i teina. M/F viser kjønn. (Mobil? Bruk liggende modus eller trykk her.)