Gå til hovedinnhold

Amalie skal forsvare HIs ære på Forsker Grand Prix


Amalie Moxness Reksten holder en plysj-laks i en hage

Det blir en fortelling om laksen når Amalie Moxness Reksten skal i ilden under årets Forsker Grand Prix.

Fotograf: Per Olav Sølvberg

Stipendiat Amalie Moxness Reksten forsker på næringsstoffer i norsk sjømat. Nå er hun klar for Forsker Grand Prix.

Forsker Grand Prix er en formidlingskonkurranse over to runder der 10 forskere konkurrerer om å engasjere publikum og dommere. Vinneren av konkurransen i Bergen har pleid å gå videre til en nasjonal finale, men den utgår i år.

I Bergen går imidlertid konkurransen sin vante gang, og i år er det Phd-stipendiat Amalie Moxness Reksten som skal representere Havforskningsinstituttet.

– Jeg tenkte at dette kunne være en fin mulighet til å bli en bedre forskningsformidler, og til å lære hvordan jeg kan gjøre det på en underholdende måte. I tillegg er det spennende å møte andre som driver med annen forskning enn det jeg driver med selv, sier hun.

En fortelling om laksen

Amalie, som er utdannet klinisk ernæringsfysiolog, kom til HI som masterstudent i 2018. Siden det har hun blant annet jobbet med næringsstoffer og fremmedstoffer i fiskearter fra Sri Lanka, Bangladesh og Angola.

– Da undersøkte jeg om disse fiskeartene kunne bidra til å bedre mat- og ernæringssikkerheten i de landene, sier hun.

Nå forsker Amalie på næringsstoffer i norsk sjømat. Under årets Forsker Grand Prix blir oppdrettslaksen hovedpersonen i foredraget hennes.

– Noe i laksen har endret seg fra da jeg var liten til i dag. Hva har skjedd? sier hun.

Stem hjemmefra

Årets konkurranse går av stabelen fredag 1. oktober i Grand Bergen selskapslokaler. Men det er også mulighet til å få med seg arrangementet fra sofaen og godstolen. Konkurransen streames, og nytt av året er at alle kan være med og stemme hjemmefra.

Les mer om Forsker Grand Prix og deltakerne her.