Gå til hovedinnhold

– Klimaendringer i havet har aldri før vært så aktuelt som det er i dag


Mann med grå frakk står med armene i kors i en blå døråpning

Forskningsdirektør Geir Huse håper de får seg noen aha-opplevelser når forskere fra nesten 70 land møtes for å diskutere det siste innen forskning på klimaendringer og havet.

Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet

Havforskningsinstituttet skal ta imot 500 klimaforskere i Bergen. Og de har mye å snakke om.

– Den store problemstillingen er effekter av klimaendringer i havet. Og den har aldri vært viktigere –i vitenskapen og mer omtalt på folkemunne. Klimaendringer i havet har aldri før vært så aktuelt som det er i dag.

Det sier forskningsdirektør Geir Huse om den store klimakonferansen som skal arrangeres av HI under One Ocean Week i Bergen.

Håper på aha-opplevelser

700 forskere fra nesten 70 land, inkludert nær 200 digitale deltakere, deltar på konferansen «Effects of Climate Change on the World’s Ocean».

– Målet med konferansen er å diskutere status på forskningen nå. Rett og slett ta litt temperaturen på forskningsfronten. Og så håper jeg at vi får oss noen aha-opplevelser når vi ser all den forskningen samlet, sier Huse.

– I tillegg blir det viktig å se fremover på hvordan forskningen kan brukes inn mot den neste rapporteringen hos FNs klimapanel, legger han til.

Går på rundgang

Konferansen arrangeres for femte gang, og har tidligere blitt avholdt i Spania, Sør-Korea, Brasil og USA. Nå er det Norge og Bergen sin tur.

– Det er en flott anerkjennelse for HI å få arrangere konferansen, og det er også veldig bra at vi får spredt arrangørstedene geografisk, sier Huse.

Nå er det fem år siden forrige gang klimakonferansen ble arrangert – da i Washington DC.

– Det er veldig viktig å møtes fysisk av og til. Da blir vi bedre kjent, vi møtes sosialt og det blir mange fine, uformelle dialoger, sier forskningsdirektøren.

Det deles ut mange reisestipender fra ulike aktører i tilknytning til konferansen.

– Det gir mange unge forskere mulighet til å delta på møtet, noe som er viktig og gledelig. Konferansen er også et hybridarrangement, så alle presentasjoner streames. Og for studenter er det gratis å delta digitalt, sier Huse.

Stort program

Når konferansen sparkes i gang av H.K.H Kronprins Haakon mandag 17. april, er det mange viktige temaer som står på programmet.

– Noen av de viktigste temaene i dag er hvordan klimaendringene endrer produktivitet og utbredelse av arter og hvordan næringsnettet i havområdene endrer seg. Dessuten er det viktig å se på hvordan de de menneskelige aktivitetene i havet påvirkes og hvordan vi bør innrette oss, sier Huse.

– I tillegg har vi havforsuring og hvordan det påvirker for eksempel korallrev. Vi har et intenst faglig program den uken med fire parallelle sesjoner som pågår daglig. Vi har mange viktige problemstillinger som skal diskuteres, legger han til.