Gå til hovedinnhold

– Nå vet vi hvor viktig jod er for unge kvinner!


Fem kvinner på et kontor. To sitter på stol vendt med blikket mot høyre. I midten står en kvinne i hvit t-skjorte. Til høyre sitter en kvinne med et spebarn på fanget.

Eliane Sandal (f.v.) og Malin Hegenscheidt Ørum kan sitt jod-pensum etter å ha deltatt i studien ledet av Lisbeth Dahl (f.h.) og Synnøve Næss Sleire. Foto: Øystein Rygg Haanæs / HI

Det sier norske deltakere i stor internasjonal studie.

– Jeg kunne ingenting om jod, men nå vet jeg hvor viktig det er, både for min egen helse og for god fosterutvikling. Mannen min og jeg har begynt å snakke om å få barn, så jeg er veldig glad for å ha fått denne informasjonen. Nå er jeg bevisst på å få i meg nok jod.

Det forteller Malin Hegenscheidt Ørum. Pedagogikkstudenten er en av rundt 240 norske deltakere i en studie der målet er å gjøre unge kvinner mer bevisste på jod. 

Studien inngår i et stort internasjonalt, EU-finansiert forskningsprosjekt om kvinners kunnskap om kosthold og ernæring, med hovedfokus på næringsstoffet jod.

Gir mer kunnskap økt inntak?

–  Vi vil finne ut om målrettet informasjon øker unge kvinners kunnskap om betydningen av jod og om hvilke matvarer som inneholder jod. Vi vil også undersøke om økt kunnskap faktisk fører til at unge kvinner tar mer bevisste kostholdsvalg for å få i seg mer jod, sier ernæringsforsker Lisbeth Dahl.

Sammen med forsker Synnøve Næss Sleire er Dahl ansvarlig for den norske delen av studien.

Unge kvinner har for lite jod

Mange kvinner – både i Norge og andre land – får i seg for lite jod. Tidligere studier viser at kunnskapsnivået om jod også er lavt.

– Det er alarmerende av flere grunner. Jod er helt nødvendig for at kroppen skal kunne lage stoffskiftehormoner. Disse hormonene er spesielt viktige for vekst og utvikling av hjerne og nervesystem hos fostre, forklarer Dahl.

Gravide og ammende er særlig sårbare for jodmangel. Det er fordi jod fra mor overføres til fosteret under graviditeten, og jod fra ammende skilles ut i morsmelken.

– Dette er også grunnen til at vi har rekruttert unge kvinner i alderen 18-24. Alder for førstegangsfødende i Norge er betydelig høyrere. For oss er det viktig å øke unge kvinners kunnskap og å nå ut med informasjon om jod før en eventuell graviditet sier Dahl.

To smilende unge kvinner, ei i hvit ullgenser, ei i svart jakke med glidelås. I bakgrunnen er det et gammelt svart-hvitt-foto i stor bredde.
– Vi ble med for å bidra til forskning som er viktig for unge kvinners helse, sier Malin Hegenscheidt Ørum og Eliane Sandal. Foto: Øystein Rygg Haanæs / HI

Gjennomført i seks land

Deltakerne i prosjektet ble delt i to grupper. Halvparten fikk undervisning om jod i en tjue minutters samtale, og et faktaark om jod – samt en «jod-kokebok».

Den andre halvparten fungerer som kontrollgruppe og fikk ingen undervisning eller informasjon om jod.

Tilsvarende opplegg er gjennomført i Bangladesh, England, Nord-Irland, Pakistan og Polen. 

Alle deltakerne svarte på spørreskjema og leverte urinprøver ved oppstart, etter 2-4 uker og etter 6-8 måneder. Analysene vil vise om økt kunnskap om jod også fører med seg mer bevisste valg av matvarer og økt inntak av jodrike matvarer eller jodtilskudd.

Ser positive tegn

De vitenskapelige resultatene blir først klare i løpet av 2026, men en prat med noen av deltakerne gir en viss pekepinn.

Sykepleierstudent Eliane Sandal forteller at hun vet mye mer om jod enn hun gjorde før, og at hun prøver å ta bevisste valg.

– Jeg spiser for eksempel mer havregrøt, som inneholder melk. Ellers innrømmer jeg glatt at litt av informasjonen fort kan gå i glemmeboka, for eksempel om hva dagsbehovet for jod faktisk er, sier hun.

(For ordens skyld: Anbefalt daglig inntak er 150 mikrogram jod for voksne og 200 mikrogram for gravide og ammende.)

Informasjonen bringes videre

Hanna Moen Norheim, også sykepleierstudent, har påtatt seg rollen som jod-evangelist etter å ha deltatt i studien.

– Jeg minner vennene mine på hvor viktig det er med jod – særlig for jenter – og hva man kan spise for å få jod, sier hun.

Ørum – som du møtte i starten av teksten – roser jodkokeboken: 

– Egg inneholder jod, og nå har jeg endelig lært meg å lage ordentlig omelett.

Her finner du kokeboken, som kan lastes ned gratis.

To kvinner på et kontor. Et bakhode med lyst hår, og ei som lytter oppmerksomt.
Informasjonen Hanna Moen Norheim har fått om viktigheten av å få i seg nok jod, har hun gitt videre til vennene. Foto: Øystein Rygg Haanæs / HI

Dårlig jodstatus bekymrer myndighetene

Ernæringsforsker Dahl understreker at det ikke bare er unge kvinner som må passe på jodinntaket. 

– Vi ser at kvinner som har hatt for lavt jodnivå gjennom livet, også kan få utfordringer med stoffskifte og hormonubalanse i godt voksen alder, sier hun.

Også myndighetene er bekymret for jodnivået i befolkningen, og lanserte i juni et «jodberikningsprogram». Der oppfordres bakerindustrien og produsenter av bordsalt til å bruke jodisert salt i produktene sine. 

Grensen for hvor mye jod som kan tilsettes i salt er også økt fra 5 mikrogram per kilo til 20 mikrogram.

Spis mer fisk!

– Ellers kan det ikke gjentas for ofte at hvit fisk og meieriprodukter er ypperlige kilder til jod, så det burde både unge kvinner og andre spise mer av, sier Dahl.

Avslutningsvis kommer hun også med et råd til de som har et plantebasert kosthold: 

– Et plantebasert kosthold er i utgangspunktet som regel et jodfattig kosthold. Så hvis du drikker plantedrikker – det som kalles «plantemelk» – er det lurt å gå for varianter som er tilsatt jod. Kanskje bør du også undersøke om du trenger et jodtilskudd.

Se også disse sakene: 

Forskerne svarer: Hva er greia med jod?

Skal gjøre unge kvinner mer bevisste på jod

Vil lære unge kvinner om kosthold og ernæring