Gå til hovedinnhold

Flere oppdrettsanlegg er rammet av dødelighet


Naturbilde med sjø og fjell. Midt i bildet viser to oppdrettsmerder.

De siste dagene har flere nye områder blitt rammet av høy dødelighet på oppdrettsfisk som følge av algeoppblomstring. Foto: Liv Eva Kirkesæther / Havforskningsinstituttet.

I løpet av helgen er det registrert økt dødelighet på oppdrettsfisk i nye områder.

De fleste nye tilfellene er fra Astadfjorden og Vågsfjorden i sørlig del av produksjonsområde 10.

– Det har ikke blitt rapportert om dødelighet i disse to fjordene tidligere i løpet av algeoppblomstringene nå i vår, sier forsker Lars-Johan Naustvoll. 

Det siste døgnet har det også blitt rapportert om død oppdrettsfisk ved Senja. Det er snakk om tre anlegg sør på Senja. Forskerne har foreløpig ikke mottatt vannprøver fra disse områdene, og kan dermed ikke si sikkert at det er potensielt skadelige alger her.

Kart som viser hvor det er rapportert om mulig skadelige alger.
Kartet viser hvor det er rapportert om skadelige alger de siste dagene.

Fremdeles mange lokale oppblomstringer

Foreløpige analyser av prøver viser moderat/høy konsentrasjon av Chrysochromulina i Astadfjorden. Denne algen har flere ganger tidligere ført til dødelighet hos oppdrettsfisk ved  høye konsentrasjoner. Det blir også registrert moderate mengder av Phaeocystis, dette er en vanlig våralge i området som sjelden fører til problem for oppdrettsfisk.

– Dataene som foreligger for den siste uken, viser at det er stor variasjon i mengde alger. Det virker som om områder får pulser av forhøyet alge-tetthet for deretter å få perioder med lavere tetthet, sier Naustvoll. 

Basert på spredningsmodellene, er det sannsynlig at oppblomstringen sør i produksjonsområde 10 er en uavhengig oppblomstring som ikke har sammenheng med de siste ukenes oppblomstringer nord i PO9.

For produksjonsområde 9 viser spredningsmodellen at forrige ukes oppblomstring i Kanstadfjorden kan ha blitt transportert til det nye området der det i helgen ble registrert dødelighet.

– Det nye anlegget som er rammet ligger forholdsvis nær Kanstadfjorden.

Hvorfor er det mange lokale oppblomstringer i dette området nå?

En del av den naturlige syklusen til alger er at de har en oppblomstring hver vår når dagslyset er tilbake.

– Rapporter og data fra algeanalyser fra 26. april  til i dag, viser at det er det snakk om flere lokale oppblomstringer eller oppkonsentrasjoner av mikroalger i disse områdene, sier Naustvoll. 

I enkelte områder er det våralgen Phaocystis som er tallrik, i andre er det en blanding av Chrysochromulina og Phaeocystis.

– Årsaken til dette noe kaotiske bildet med flere lokale oppblomstringer og store variasjoner i dødelighet, skyldes trolig kombinasjon av våroppblomstring, tilstedeværelse av Chrysochromulina og hvordan vannstrømmen er akkurat nå. 

Oppblomstringen i Astadfjorden kan spre seg

Oppblomstringen i Astadfjorden kan berøre lokaliteter i hele fjorden, i tillegg til i Grovfjorden og Gratangen. Det kan heller ikke utelukkes at Lavangen og Salangen/Mjøsundet kan bli påvirket litt frem i tid. For vestsiden av Rolla er det området Bygda Bikta og Andørja som er mest utsatt. 

Gi beskjed om dødelighet

Havforskningsinstituttet ber om at eventuelle adferdsendringer eller forhøyet dødelighet rapporteres til forskerne.