Arkivfoto av Phaeocystis: Dette er en av de to algene som dominerer i algeoppblomstringer i Nord-Norge og fører til at oppdrettsfisk dør. (arkivfoto)
Fotograf: HavforskningsinstituttetPublisert: 16.05.2025
De siste ukene har det vært flere oppblomstringer i Nord-Norge der det har oppstått stor dødelighet hos oppdrettsfisk.
Oppblomstringene har vært dominert av to alger som er kjent for å kunne skade fisk dersom konsentrasjonen blir høy nok: Chrysochromulina og Phaeocystis.
– Begge artene er naturlig til stede langs kysten vår, men i enkelte områder ved Vesterålen har de dominert de siste ukene. Dermed har det oppstått en negative/farlig effekt for oppdrettsfisk, sier forsker og algeekspert Lars-Johan Naustvoll.
Dersom tettheten blir høy nok, kan alger skade fisk på ulike måter:
– Generelt påvirker skadelige alger gjellene hos fisken og medfører redusert oksygenopptak, sier Naustvoll.
Når det er store konsentrasjoner av skadelige alger, vil det raskt påvirke gjellene til fisken slik at den ikke klarer å ta opp nok oksygen. Dermed blir fisken kvalt.
– Laksen får et tydelig signal om at store mengder alger er noe den må rømme fra. Om det er i form av smerte, irritasjon eller sterkt ubehag er vanskelig å si, sier Lars Helge Stien som forsker på dyrevelferd.
Når fisk har blitt påvirket av potensielt skadelige alger, har den tydelige adferdsendringer. I første fase for å unngå selve algene, og deretter adferdsendring knyttet til eventuelle skader.
– Fisk som er påvirket av alger har ofte blødninger i gjellene og står apatiske i overflaten. I ytterste konsekvens blir de kvalt. Fisk som er mindre påvirket, står dypt i merden og stresser. Ved enkelte tilfeller av irritasjon i gjellene vil fisken snappe etter luft i overflaten.
De to alge-artene som har drept fisk i Vesterålen de siste ukene, påvirker fisken på ulike måter:
I forbindelse med oppblomstringer er det ofte høy dødelighet når den første fronten av skadelige alger treffer et anlegg.
– I de påfølgende dagene kan antall skadelige alger fortsette å øke, men uten at dødeligheten øker tilsvarende, sier Naustvoll.
Selv om antallet skadelige alger og dermed tettheten avtar, kan det være dødelighet på oppdrettsfisken.
– Fisk som har vært utsatt for en algeoppblomstring er noe svekket, og det oppstår ofte dødelighet hos fisk i etterkant av oppblomstringen på grunn av senskader og dersom fisken utsettes for stress, sier Naustvoll.
Når et oppdrettsanlegg først er rammet av en skadelig algeoppblomstring, er det få effektive tiltak.
– Tiltakskassen er ikke veldig full. De fleste tiltakene som er brukt ved tidligere oppblomstringer baserer seg på å redusere kontakten mellom skadelige alger og fisk, sier Naustvoll.
Basis for de fleste tiltakene er overvåkning som gir et varsel om utviklingen og hvilke alger det er i området. På bakgrunn av hvilken art det er, kan oppdretterne velge tiltak.
Eksempler på tiltak er bruk av luseskjørt, at de setter opp “boblevegg”, bruk av “overtrykk” i anlegget eller ved å presse ned overflatelaget. Flere velger også å flytte fisk.
– Felles for alle tiltakene er at de reduser kontakten mellom algene og fisken i anleggene. Det er også vanlig å stoppe fôringen slik at fisken holder seg dypest mulig, men det alene er ikke nødvendigvis nok til å hindre dødelighet.
Hver vår er det en kraftig algeoppblomstring langs norskekysten. Dette kalles våroppblomstring. Den starter først i sør og beveger seg nordover etter hvert som dagene blir lenger. Hvilke alger som dominerer i oppblomstringen varierer fra år til år - og mellom ulike områder.
– Det er usikkert akkurat hva som gjør at en bestemt art får overtaket i de enkelte oppblomstringene, sier Naustvoll.
I tillegg til den årlige oppblomstringen, oppstår det en rekke lokale eller regionale oppblomstringer i løpet av året.
– Mange av disse oppblomstringene består av arter som ikke påvirker fisk, for eksempel kalkalgen Emiliania huxleyi som farger vannet grønt, men noen vil også ha arter med negativ effekt.
– De “ekstra” lokale oppblomstringene kommer gjerne når det er fint vær og sol fra blå himmel. I tillegg trengs det tilgang på næring. Hvor store de blir i utbredelse og varighet varierer mye.
Under den pågående situasjonen i Nord-Norge, har dødeligheten beveget seg litt kaotisk mellom anlegg. Trolig er det snakk om mange ulike lokale oppblomstringer.
– Årsaken til det noe kaotiske bildet er trolig kombinasjon av våroppblomstring, tilstedeværelse av Chrysochromulina og hvordan vannstrømmen er akkurat nå, sier Naustvoll.
Havforskningsinstituttet følger situasjonen tett og undersøker hvilke alger som er til stede og modellerer hvordan de kan spre seg. Forskerne ber oppdrettere om å rapportere eventuelle adferdsendringer eller forhøyet dødelighet.
For oppdatert status om situasjonen: