Gå til hovedinnhold

Fersk forskning til alle: Ta i bruk våre digitale infopakker


Dykkere på havbunnen lyser på torsk med lommelykt

Infopakkene våre lærer deg om livet i havet, i fjorddypet og langs kysten vår.

Fotograf: Erling Svensen/HI

Hav og havforskning er aktuelt som aldri før. Vi tilbyr oppdaterte infopakker til utstillere, skoler og alle andre som vil sette havet på dagsorden. 

Med bilder, tekst og video ønsker vi å formidle kunnskap og engasjement for hav og havforskning. Infopakkene våre er fritt tilgjengelig for alle. 

Våre digitale infopakker 

Sjømat for landkrabber

Vi overvåker sjømatens innhold av næringsstoffer og uønskede stoffer, og forsker på effektene de har i kroppen vår. Gå til infopakken om sjømat her (bokmål) og infopakke sjømat på nynorsk

Fiskeri: Hvor mye fisk er det i havet?  

Vi følger skreifisket i Lofoten og Vesterålen, og vi lærer om hvordan fiskerne fisker fisk. Gå til infopakken om fiskeri her (bokmål) og infopakke fiskeri på nynorsk.

Oppdrett: Vi ser nærmere på havbruk i Norge 

Oppdrettsanlegg er et ikke ukjent syn langs norskekysten, og norsk laks er kjent verden over. Vi lærer om forskning, bærekraft og dyrevelferd. Gå til infopakken om havbruk her (bokmål) og infopakke havbruk på nynorsk.

Bli kjent med de norske havområdene 

Fra Nordsjøen til Polhavet; bli bedre kjent med de rike norske havområdene. Gå til infopakken om norske havområder her (bokmål) og infopakke havområde på nynorsk.

Kysten vår 

Norge har en langstrakt kyst, dype fjorder og store havområder, som alle bugner over av mangfoldig liv: Gå til infopakken om kysten her (bokmål) og infopakke kyst på nynorsk

Eget undervisningsopplegg for ungdomsskolelærere

Insekter til elevene

Havforskere har utviklet et fiks ferdig undervisningsopplegg for ungdomsskolelærere.

Tema: bærekraftig matproduksjon og vitenskapelige metoder. I hovedrollen: insekter. Gå til undervisningsopplegget her og til nyhetssak om opplegget her.

Andre relevante ressurser fra oss på Havforskningen 

Snurr film: Jakta på fakta-serien 
  • Vi knuser myter, og følger forskerne i jakta på fakta om havbruket. Bestill filmen her.
  • Bli med forskerne på skreitokt i Lofoten, møt fiskerne i Vesterålen - ut i det store, norske fiskeeventyret. Bestill filmen her.

Helt fersk forskning: nyhetssaker på HI.no

Det nyeste nye fra havforskningen finner du her på vår nettside.  Gjennom hele uken publiserer vi alt fra rykende ferske forskningsnyheter, som at blå brennmanet er funnet rekordlangt nord,  til lengre magasinsaker, for eksempel om hvor storseien tar veien. 

Våre temasider – oppslagsverk med fakta og bilder

På våre temasider kan elever og lærere enkelt finne oppdatert informasjon om viktige og aktuelle havtema. Sidene skal være i et lett forståelig språk og rikt illustrert.

Her kan du lese om alt fra plast i havet, sjømat og helse til genredigering av oppdrettslaks.  

I tillegg kan du slå opp forskjellige arter – Hvor lever breiflabben? Hva spiser knølhvalen? Visste du at det finnes edderkopper i havet?

Havedderkopp på bunn
Skrekk og gru? På våre temasider kan du lære mer om havedderkoppene - om du tør.. Foto: HI 
Lytt deg klokere med Havpodden

Vi har vår egen podkast som tar opp alt det viktige, morsomme, rare og spennende fra havforskningen. Møt de havforskerne som ser klimaendringer med egne øyne, som plukker sin egen mat i fjæra - eller reiser til Vesterisen for å telle hval. Du kan søke opp "Havpodden" på Spotify, iTunes - eller spille den rett fra nettsiden vår. 

Fiskehjell i Lofoten med podkastlogo

Morsomt og lærerikt på sosiale medier

Vårt mål på sosiale medier er å skape engasjement og interesse for havet! Her skal det være litt løst i snippen – samtidig som du alltid skal lære noe nytt. 
Du finner «fun facts» på Facebook og søker du opp @havforskningen på Instagram kan du bli med ned i havdypet!

Alltid oppdatert: Abonner på vårt nyhetsbrev!

Hver eneste torsdag morgen sender vi ut et oppdatert nyhetsbrev med alle saker vi har publisert siden sist.  Meld deg på her.