Gå til hovedinnhold

Lite smitte fra oppdrettsfisk i anlegg til villfisk


Foto av en fisk som hviler på bunnen.

Forskerne har testet utvandrende smolt for virus.

Fotograf: Erling Svensen

Vanlige sykdommer hos oppdrettsfisk sprer seg trolig ikke til villfisk rundt oppdrettsanleggene – men rømt fisk kan være en større smitterisiko.

Dette kommer fram i den årlige rapporten fra overvåkningsprogrammet om smitteoverføring mellom oppdrettsfisk og villfisk. Siden 2012 har overvåkningsprogrammet undersøkt smitte av utvalgte virus i villaks og sjøørret, og årets rapport bekrefter tidligere resultat.  

– Fellesnevneren for virussmitten som vi sjekker villfisken for, er at de er utbredt blant oppdrettsfisk og kan gi fisken alvorlig sykdom, sier forsker Abdullah Madhun.   

I 2023 ble overvåkningsprogrammet utvidet og inkluderer nå en bakterie som kan medføre sykdommen BKD.  

– Den ble inkludert som følge av flere sykdomsutbrudd i PO6 (Nordmøre og Sør-Trøndelag) i både 2023 og 2024, inkludert en hendelse der laks fra en lokalitet med BKD-utbrudd rømte i 2024, sier Madhun.  

Undersøker villfisk fra utvalgte fjordområder  

Fisken som er undersøkt i overvåkningsprogrammet er villaks (postsmolt) fra Boknafjorden, Hardangerfjorden og ytre Trondheimsfjorden og sjøørret fra Hitra – alle disse områdene har fiskeoppdrett med forskjellige intensitet og sykdomsprofil.  

Fant lave smittenivå i villfisken  

– Resultatene viser at de undersøkte fiskene hadde svært lave forekomster av virussmitte, selv om denne smitten er vanlig i norske oppdrettsanlegg, sier Madhun.   

De nye funnene utfyller og bekrefter dermed tidligere resultater fra overvåkingsprogrammet.   

– Siden virusene vi undersøker er vanlige hos oppdrettsfisk, antar vi at dersom det er hyppig smitte fra oppdrettsfisk til villfisk, så vill vi finne de samme virusene i villfisken, sier Madhun.  

Smittet syke rømlinger lokal villfisk?  

Nærkontakt mellom oppdrettslaks og villaks og sjøørret skjer sjelden i sjøen, men det kan forekomme i elvene der rømt oppdrettsfisk også kan befinne seg. Om rømt fisk er syk eller smittet, kan det være en høy risiko for smitteoverføring til villfisk (spesielt ungfisk) i elv. 

I PO6, som inkluderer området ved Hitra, oppsto det i 2024 en situasjon der oppdrettslaks fra en lokalitet med BKD-utbrudd rømte.   

Siden BKD er en bakterie som gir alvorlig sykdom hos fisken, valgte forskerne å inkludere den i analysene for 2024 for å se om sjøørret i Hitra-området var blitt smittet.  

– Vi klarte ikke å påvise denne bakterien i sjøørretene som vi undersøkte, og antar derfor at slik smitte ikke har foregått i stor grad i fjordsystemet, sier Madhun.  

Den rømte laksen spredte seg til en rekke elver, og derfor ble det også satt i gang overvåkning av ungfisk i tre nærliggende vassdrag. Disse analysene er nå under bearbeidelse. 

– Disse resultatene er viktige, da tidligere undersøkelse fra Etne-elven har vist at mesteparten av rømt fisk som oppsøker elven er smittet med ett eller flere virus.

Kan være smittet uten å bli syk

På samme måte som hos mennesker, kan fisk være bærer av sykdomsframkallende smitte uten å være syk. Dersom smitte fra oppdrettsfisk til villfisk er vanlig, antar forskerne at en større del av villfisken som blir undersøkt vill være smittet av de ulike virusene/bakteriene.  

– Resultatene viser at mengden av smitte i villaks (postsmolt) og sjøørret i fjordområdene ikke blir særlig påvirket av forekomsten av de undersøkte infeksjonene i fiskeoppdrett, sier Madhun.  

Om overvåkingen  

Den årlige overvåkingen av smitte fra oppdrettsfisk til villfisk er gjennomført på oppdrag fra Mattilsynet siden 2012. Prøvene blir tatt av fisk som er samlet inn som del av Overvåkingsprogrammet for lakselus på vill laksefisk (NALO). Overvåkning i elv i etterkant av rømmingsepisoden er gjennomført på initiativ fra Havforskningsinstituttet og vil bli publisert i en egen rapport.  

– Smittet og syk fisk kan ha høy dødelighet og er dermed vanskelig å observere i naturen. Derfor er det viktig å ha et etablert overvåkningsprogram på plass, der det også er rom for å snu seg rundt og drive målrettet overvåkning i etterkant av rømmingsepisoder med smittet fisk, sider Madhun. 

Referanse

Madhun, Abdullah Sami, m. fl. Annual report on health monitoring of wild anadromous salmonids in Norway 2024. Rapport fra havforskningen 2025-26.

Madhun, A. S., Karlsbakk, E., Skaala,Ø., Solberg, M. F., Wennevik, V., Harvey, A., Meier, S.,Fjeldheim, P. T., Andersen, K. C., & Glover, K. A. (2024). Mostof the escaped farmed salmon entering a river during a 5-yearperiod were infected with one or more viruses. Journal of FishDiseases, 47, e13950.