Gå til hovedinnhold

Havforskningsburgeren var et sunt festmåltid


HI-burgeren slik den ble laget i Bergen

Lokale matleverandører tolket oppskriften på Havforskningsburgeren, her fra 120-års feiringen i Bergen.

Fotograf: Anders Jakobsen / Havforskningsinstituttet

Nysgjerrige forskere ville vite hva HIs egen jubileumsburger inneholdt. De kan fortelle at testeksemplaret var rikt på flere viktige næringsstoffer som jod og omega-3.

Da HI fylte 120 år komponerte mesterkokk Ørjan Johannessen en egen havforskningsburger. Lokale matleverandører tolket oppskriften.

I Bergen sikret nysgjerrige forskere seg én burger som de tok med til laboratoriet for å sjekke hva den inneholdt. (Les også: Bocuse d’Or-vinner Ørjan Johannessen presenterer Havforskningsburgeren).

I Havforskningsburgeren er kveite hovedrolleinnehaveren, sammen med kamskjell, søl og kimchi.

– Havforskningsburgeren inneholder godt med jod, og marine omega-3 fettsyrer, sier ernæringsforsker Lisbeth Dahl, som nå har fått svar på analysene.

Forskerne sjekket hva hele burgeren (inkludert burgerbrød og tilbehør) inneholder av næringsstoffer og noen typer fremmedstoffer.

Her har forskerne hentet med seg et eksemplar av burgeren som de skal analysere.
Lisbeth Dahl og to forsker-kollegaer hentet med seg et testeksemplar av jubileumsburgeren under 120-års feiringen i Bergen. Det er denne burgeren forskerne har analysert. Foto: Erlend A. Lorentzen / Havforskningsinstituttet

En god kilde til jod

Havforskningsburgeren inneholder både kveite og kamskjell, som er gode kilder til jod i kostholdet vårt.

– Burgeren som ble analysert dekker faktisk det dobbelte av dagsbehovet for jod hos voksne, forteller forskeren.

Som en del av både «pucken» og paneringen finner vi søl, en type rødalge.

– Alger, populært kalt tang og tare, er kjent for å være rike på mineraler som jod. Noen ganger kan de være for rike på det, men her ble det ikke det ikke for mye av det gode, sier forskeren.

Siden søl inneholder jod, men i mindre grad enn mange andre tang-og-tare-typer, var det også en av grunnene til at valget falt på den som ingrediens. (Les også: Sjekka næringsstoff og framandstoff i tang og tare)

Jod er et næringsstoff som kroppen vår trenger litt av hver dag igjennom hele livet. Det er spesielt viktig for gravide og ammende, som i tillegg skal dekke barnets behov.

Burgeren dekker også halvparten av dagsbehovet for selen og 80 prosent av dagsbehovet for kalium. Kroppen trenger mineraler, og selen spiller en viktig rolle for blant annet immunforsvaret vårt.

Fett av den sunne typen

Sjømat er en viktig kilde til marine omega-3 fettsyrer. Hele burgeren dekker 150 prosent av dagsbehovet for omega-3 hos voksne.

– Kveite er en feitere fisk, og bidrar med mest omega-3 i dette måltidet, sier Dahl.

Noe kommer også fra kamskjell, som er mager mat, men likevel har et bra innhold av omega-3.

Den totale sammensetningen av fett er helt innenfor det som regnes som et sunt måltid, ifølge forskeren.

Totalt sett inneholder burgeren ca 700 kalorier. Et middagsmåltid inneholder ofte 500-600 kalorier. Det er burgerbrødet og chilimajonesen som står for mesteparten av kaloriene.

– Havforskningsburgeren er et sunt festmåltid, og fest skal jo være litt mer enn til hverdags, sier forskeren.

Litt mye salt

På den negative siden fant forskerne et noe høyt innhold av salt i den undersøkte burgeren. På landsbasis har helsemyndighetene som mål å redusere folks saltinntak, fordi det er gunstig for helsen.

Burgeren ble også undersøkt for innhold av kvikksølv, arsen og kadmium.

– Resultatene viste lave nivåer av dette i burgeren, sier forskeren.

Den testede burgeren er laget med Havforskningsinstituttet sin egenoppdrettede forskningskveite som likevel skulle slaktes.

Villfanget kveite kan vokse seg veldig stor, og gjennom et langt liv kan de ha samlet opp uønskede stoffer. Mattilsynet anbefaler at man ikke spiser villkveiter på over 100 kilo.