Gå til hovedinnhold

Juli

Resultat: (14)



dronefoto av forskningsfartøyet 'Kronprins Haakon'

Pakning var årsak til toktavbrudd

31.07.2019

Løse bolter i akseltetning til babord propellhus på «Kronprins Haakon» førte til oljelekkasje. Det var dette som førte til at toktet i Polhavet måtte avbrytes. Boltene er nå skrudd fast og sikret – det samme gjelder boltene på styrbord akseltetning.



Doktorgradbilde 3
kronikk

Hver sommer bader du med verdens sterkeste dyr

22.07.2019

Kronikk i Aftenposten 21.07.2019: Hoppekreps har den største muskelkraften som noensinne er målt på et dyr. Faktisk over ti ganger mer enn det som er målt for andre dyr.



Fotografi av sanktpetersfisk

Fått ein sjeldan art på kroken?

19.07.2019

Freistar du fiskelykka i sommar, kan det hende du får noko meir uvanleg på kroken enn dorsk torsk og andre vanlege fiskeslag. Her er nokre av dei mest vanlege uvanlege fiskeslaga i våre farvatn.



Stor månefisk

Ser du månen, du Ola – ser du sola, du Per?

12.07.2019

Visste du at månefisk på norsk er solfisk på engelsk?
– Månefisken er en fantastisk skapning som på engelsk har fått navnet "Ocean sunfish" (oseanisk solfisk), forteller forsker Knut Korsbrekke. Han er på tokt med forskningsfartøyet Dr. Fridtjof Nansen i det sørlige Atlanterhavet vest for Angola og har kommet over en del månefisk.




Listebilde

Forskerne avdekket lekkasje fra "Komsomolets"

10.07.2019

Forskerne har dokumentert lekkasje fra vraket av den sovjetiske atomubåten. Det er likevel ingen fare for folk eller fisk.



Master

Beregning av utkast i kystfisket etter torsk

09.07.2019

Utkast av torsk i det norske kystfisket med garn er under 1 prosent, viser en ny studie.



Bonnevie i Flødevigen

Tokt med «Kristine Bonnevie» i Ytre Oslofjord

05.07.2019

Forskningsfartøyet «Kristine Bonnevie» er på kartleggingstokt i Færder og Ytre Hvaler nasjonalparker.



Helge Skodvin

Har sjekka 133 prøver av fiskefôr og ingrediensar

05.07.2019

I den årlege fôr-undersøkinga var det ingen uønskte stoff over grensenivå, men funn av bakteriar, sprøytemidlar og muggsoppgift.



Lysing

Foreslår kvotekutt på 25 prosent for lysing

05.07.2019

Det internasjonale havforskingsrådet (ICES) tilrår at kvoten for den nordlege bestanden av lysing blir redusert med vel 25 prosent i høve til årets kvote.

 



Lossing GO Sars redigert

Skal finne ut om atomubåtvrak i Norskehavet lekker

05.07.2019

6. juli går forskningsfartøyet G.O. Sars fra kai i Tromsø med kurs mot den sunkne russiske atomubåten Komsomolets. Målet er å finne ut om det er radioaktiv lekkasje fra vraket. 



Sissel Rogne i Kongsberg

Kongsberg-seminar om bærekraftige hav

03.07.2019

Havforskningsinstituttet og Kongsberg Maritime utvikler sensorteknologi for registrering av mikroplast i havet. Da passet det godt at havforskningsdirektør Sissel Rogne snakket om rene og rike hav inn i evigheten.



IMG 7063

Jakter unikt biologisk materiale i uutforsket nordområde

03.07.2019

Det arktiske havmiljøet er unikt – og vi vet lite om hvilke organismer som lever der. Det betyr at potensialet for å finne nye molekyler, gener og biologiske prosesser er stort, når forskningsfartøyet Kronprins Haakon i dag drar på tokt mot Nordpolen. 



reker gytefelt akvakultur koraller productive

Opplever lite konflikt mellom fiskeri og oppdrett i vest

03.07.2019

Fiskarar, oppdrettarar, fritidsfiskarar og skipsfart — det er mange som held på med mykje langs Vestlandskysten. Forskarane har forsøkt å kartleggje om og når sameksistensen blir trøblete. 



Fisk på flyttefot, tettere1

HI-illustrasjon med internasjonalt gjennomslag

02.07.2019

Der så hun den igjen. Illustrasjonen som viser hvordan fiskesamfunn flytter seg mot nordøst i Barentshavet – denne gangen i Berlin, på ministermøtet om forskning i Arktis.