Gå til hovedinnhold

Nyheter

Tema: Sjømat og helse Fjern filter

Resultat: (51) Viser 1 - 30



jod gravid

Skal gjøre unge kvinner mer bevisste på jod

27.09.2022

Norske kvinner har for lite jod. Nå skal forskere finne ut om mer bevisstgjøring kan føre til endring i kosten og økt jodinntak hos kvinner mellom 18 og 24 år. 

 



Fisk på tallerken

Har gransket «kjøttfaktoren» i fisk

14.09.2022

Når vi spiser fisk eller kjøtt kan det være med på å øke opptaket av jern fra plantebasert mat i kroppen vår.



Fisk og grønnsaker på tallerken
kronikk

Kva inneheld fiskemiddagen din?

16.08.2022

For å vurdere om fisk kan tilrådast i kosthaldet, så må ein i tillegg til å vurdere risiko også vurdere nytte.



fisk på tallerken

Ny nytte- og risikovurdering: Viktige helsegevinster av å spise fisk

07.06.2022

Fordelene ved å øke inntaket av fisk opp til anbefalingene, veier opp for risikoene ved å få i seg miljøgifter.



Mor og baby prøver

Spedbarn har for lite jod

03.06.2022

Tre måneder gamle babyer som fullammes har for lite jod, viser en ny studie.  



Fisk i Ghana

Høye nivåer av fremmedstoffer i røykt fisk fra Ghana

19.05.2022

Ansjos er en populær matrett i Ghana, men når fisken er røykt inneholder den svært høye nivåer av tjærestoffene PAH.



Sukkertare

Hvor mye blir tatt opp i kroppen vår?

03.05.2022

Det vil forskere på HI og Nofima finne ut av.



Mor og barn spiser laksewrap

Nå er vitamin D-nivåene våre på det laveste

07.04.2022

Fra oktober til april er ikke solen sterk nok til at huden vår kan produsere vitamin D. Da er vi avhengige av å få nok gjennom maten vi spiser.



Tang og tare- produkter

Vi vet for lite om tang og tare

27.01.2022

HI-forskere søker deltakere til en ny studie om jod og tungmetaller. 



Plantemelk på lab

Mindre mettet fett i plantebaserte middagsretter

19.01.2022

Plantebaserte middagsprodukter inneholder omtrent like mye fett og proteiner som tilsvarende kjøttprodukter, men lavere andel av det mettede fettet vi bør spise mindre av.



Hav og torsk som svømmer

Denne gjengen skal finne ut om middagen din blir klima-påverka

11.01.2022

Når havet blir varmare, forflyttar fisk seg og får nye matvanar. Nytt HI-leia prosjekt skal finne ut korleis det vil påverke sjømaten vi et i framtida.



sild

Får du nok vitamin D?

07.01.2022

Sørger for at skjelettet blir hardt – og kan også spille en viktig rolle for immunforsvaret.



Lutefisk på tallerken

Derfor spiser vi fisk i julen

20.12.2021

På julaften spiser vi mest ribbe eller pinnekjøtt. Men julefisken er også viktig for mange nordmenn, og det er en tradisjon som går flere hundre år tilbake.



Gravid kvinne

Kvinner bør få i seg nok jod før de blir gravide

13.12.2021

Gravide som tok jodtilskudd både før og underveis i svangerskapet, hadde bedre nivåer av hormonene som regulerer stoffskiftet vårt.



Fem personar står og samtalar på scenen.

Kvifor et vi ikkje meir sjømat?

16.11.2021

Dette var tema då Havforskingsinstituttet og havforskingsdirektør Sissel Rogne inviterte til «Den blå timen» på Litteraturhuset i Bergen måndag kveld.



Laks i form

Fortsatt mye omega-3 og vitamin D i oppdrettslaks

08.11.2021

De siste femten årene har næringssammensetningen i oppdrettslaksen endret seg, men laksen inneholder fortsatt mye marint omega-3 og vitamin D.



Amalie Moxness Reksten holder en plysj-laks i en hage

Amalie skal forsvare HIs ære på Forsker Grand Prix

28.09.2021

Stipendiat Amalie Moxness Reksten forsker på næringsstoffer i norsk sjømat. Nå er hun klar for Forsker Grand Prix.



Tokt Nansen

Mer fisk kan redusere mangelsykdommer i verden

17.09.2021

I en ny, internasjonal studie er næringsstoffene i tusenvis av ulike ferskvanns- og saltvannsarter kartlagt. Det skal bidra til å redusere både sult og mangelsykdommer i verden.



Skjermbilde av videoen

Sjømat for landkrabber: Hva er omega-3?

09.09.2021

Bli bedre kjent med middagen din.



INger Aakre med studenter

Hvor mye jod er det i sushi? Ny studie skal gi svar

20.08.2021

Lurer du på hvor mye jod det er i sushi, eller hvor mye jod du får av maten du spiser til daglig? Nå søker forskere deltakere til en ny studie som skal finne ut av nettopp dette.



Middag med sei

Mager fisk gir mindre sannsynlighet for diabetes type 2

18.08.2021

I en ny studie så forskere at økt inntak av mager fisk reduserte sannsynligheten for å få diabetes type 2 med 29 prosent. For overvektige var sannsynligheten redusert med 39 prosent.



Grillspyd med laks blir lagt på grillen.
kronikk

Slik kan akvatisk mat bekjempe sult og feilernæring

29.07.2021

Kronikk i Dagens Næringsliv 28. juliVi ønsker oss en mer offensiv rådgivning der fisk som kilde til viktige mikronæringsstoffer får en riktigere og tydeligere plass.



Analyserer plantemelk på laboratoriet

Lite jod i plantebasert melk

16.06.2021

En ny studie viser at plantemelk inneholder svært lite jod sammenliknet med kumelk. Unntaket er noen typer havremelk som er tilsatt jod.



Krabbe på sandbunn

HI forklarer: Kvikksølv

02.06.2021

I vår nye serie «Sjømat for landkrabber» blir du bedre kjent med middagen din! Vi ser nærmere på hvilke nyttige og viktige næringsstoffer som du bør få i deg gjennom kostholdet, hvordan de funker og hvorfor du trenger de. Vi ser også på de mindre trivelige stoffene, de som vi ikke skal få i oss for mye av.  



Lysprikkfisk, ein liten blank fisk.

Kor sunn er framtidas sjømat?

28.05.2021

Nye marine ressursar som mesopelagisk fisk og muslingar kan få ein større plass på matfatet i framtida. Forskarar studerer no kva dette kan bety for helsa vår – og får hjelp av mus til å finna svar.



vlcsnap 2021 05 27 09h12m24s682

HI forklarer: Jod

27.05.2021

I vår nye serie «Sjømat for landkrabber» blir du bedre kjent med middagen din! Vi ser nærmere på hvilke nyttige og viktige næringsstoffer som du bør få i deg gjennom kostholdet, hvordan de funker og hvorfor du trenger de. Vi ser også på de mindre trivelige stoffene, de som vi ikke skal få i oss for mye av.  



Sukkertare

Produkter med tang og tare har for mye jod

12.05.2021

I en ny studie har HI-forskere undersøkt jodinnholdet i 96 forskjellige tang- og tareprodukter. For enkelte av produktene var innholdet av jod så mye som hundre ganger den øvre grensen for hva som er anbefalt å få i seg.



Mor og baby

Babyer som fikk mer fisk utviklet seg bedre sosialt

29.04.2021

Barna til gravide som fikk utdelt fisk to ganger i uken i svangerskapet utviklet seg bedre, både sosialt og følelsesmessig, sammenlignet med barna til mødre som ikke fikk utdelt fisk.



Sortering av fangst ombord på Dr. Fridtjof Nansen.

Diskuterer sjømat før FN-toppmøte

27.04.2021

Hvordan kan sjømat bidra til bærekraftig og trygg mat til alle? Det er ett av temaene når det globale nettverket for matsikkerhet møtes denne uken.



HI-burgeren slik den ble laget i Bergen

Havforskningsburgeren var et sunt festmåltid

19.03.2021

Nysgjerrige forskere ville vite hva HIs egen jubileumsburger inneholdt. De kan fortelle at testeksemplaret var rikt på flere viktige næringsstoffer som jod og omega-3.