Gå til hovedinnhold

Nyheter

Tema: Sjømat og helse Fjern filter

Resultat: (35) Viser 1 - 30

expected string or buffer

Amalie skal forsvare HIs ære på Forsker Grand Prix

28.09.2021

Stipendiat Amalie Moxness Reksten forsker på næringsstoffer i norsk sjømat. Nå er hun klar for Forsker Grand Prix.

expected string or buffer

Mer fisk kan redusere mangelsykdommer i verden

17.09.2021

I en ny, internasjonal studie er næringsstoffene i tusenvis av ulike ferskvanns- og saltvannsarter kartlagt. Det skal bidra til å redusere både sult og mangelsykdommer i verden.

expected string or buffer

Sjømat for landkrabber: Hva er omega-3?

09.09.2021

I vår nye serie «Sjømat for landkrabber» blir du bedre kjent med middagen din! Vi ser nærmere på hvilke nyttige og viktige næringsstoffer som du bør få i deg gjennom kostholdet, hvordan de funker og hvorfor du trenger de. Vi ser også på de mindre trivelige stoffene, de som vi ikke skal få i oss for mye av. 

expected string or buffer

Hvor mye jod er det i sushi? Ny studie skal gi svar

20.08.2021

Lurer du på hvor mye jod det er i sushi, eller hvor mye jod du får av maten du spiser til daglig? Nå søker forskere deltakere til en ny studie som skal finne ut av nettopp dette.

expected string or buffer

Mager fisk gir mindre sannsynlighet for diabetes type 2

18.08.2021

I en ny studie så forskere at økt inntak av mager fisk reduserte sannsynligheten for å få diabetes type 2 med 29 prosent. For overvektige var sannsynligheten redusert med 39 prosent.

expected string or buffer
kronikk

Slik kan akvatisk mat bekjempe sult og feilernæring

29.07.2021

Kronikk i Dagens Næringsliv 28. juliVi ønsker oss en mer offensiv rådgivning der fisk som kilde til viktige mikronæringsstoffer får en riktigere og tydeligere plass.

expected string or buffer

Lite jod i plantebasert melk

16.06.2021

En ny studie viser at plantemelk inneholder svært lite jod sammenliknet med kumelk. Unntaket er noen typer havremelk som er tilsatt jod.

expected string or buffer

HI forklarer: Kvikksølv

02.06.2021

I vår nye serie «Sjømat for landkrabber» blir du bedre kjent med middagen din! Vi ser nærmere på hvilke nyttige og viktige næringsstoffer som du bør få i deg gjennom kostholdet, hvordan de funker og hvorfor du trenger de. Vi ser også på de mindre trivelige stoffene, de som vi ikke skal få i oss for mye av.  

expected string or buffer

Kor sunn er framtidas sjømat?

28.05.2021

Nye marine ressursar som mesopelagisk fisk og muslingar kan få ein større plass på matfatet i framtida. Forskarar studerer no kva dette kan bety for helsa vår – og får hjelp av mus til å finna svar.

expected string or buffer

HI forklarer: Jod

27.05.2021

I vår nye serie «Sjømat for landkrabber» blir du bedre kjent med middagen din! Vi ser nærmere på hvilke nyttige og viktige næringsstoffer som du bør få i deg gjennom kostholdet, hvordan de funker og hvorfor du trenger de. Vi ser også på de mindre trivelige stoffene, de som vi ikke skal få i oss for mye av.  

expected string or buffer

Produkter med tang og tare har for mye jod

12.05.2021

I en ny studie har HI-forskere undersøkt jodinnholdet i 96 forskjellige tang- og tareprodukter. For enkelte av produktene var innholdet av jod så mye som hundre ganger den øvre grensen for hva som er anbefalt å få i seg.

expected string or buffer

Babyer som fikk mer fisk utviklet seg bedre sosialt

29.04.2021

Barna til gravide som fikk utdelt fisk to ganger i uken i svangerskapet utviklet seg bedre, både sosialt og følelsesmessig, sammenlignet med barna til mødre som ikke fikk utdelt fisk.

expected string or buffer

Diskuterer sjømat før FN-toppmøte

27.04.2021

Hvordan kan sjømat bidra til bærekraftig og trygg mat til alle? Det er ett av temaene når det globale nettverket for matsikkerhet møtes denne uken.

expected string or buffer

Havforskningsburgeren var et sunt festmåltid

19.03.2021

Nysgjerrige forskere ville vite hva HIs egen jubileumsburger inneholdt. De kan fortelle at testeksemplaret var rikt på flere viktige næringsstoffer som jod og omega-3.

expected string or buffer

Ny studie: Har undersøkt hva fet fisk inneholder

04.02.2021

Forskere har samlet data fra mer enn 7000 prøver av laks, makrell og sild for å finne ut i hvilken grad disse fete fiskeslagene bidrar med næringsstoffer og miljøgifter i kostholdet vårt.

expected string or buffer

Sjømat kan bidra til at de fattigste har nok næringsrik mat

05.01.2021

For å nå FNs bærekraftsmål om å utrydde sult innen 2030 har sjømat en sentral rolle. ⁠⁠–⁠ Det er derfor ekstra viktig at sjømaten løftes fram og inkluderes i matstrategier, sier forsker Marian Kjellevold.

expected string or buffer

Koking reduserer jodinnholdet i torsk

02.12.2020

Både tining og koking av torsk gjør at det blir mindre jod i fisken, viser en ny studie. Men når fisken blir stekt eller bakt i ovnen er det tilnærmet ingen endring i jodinnholdet. 

expected string or buffer

Prosessert fisk fra Ghana er rik på næringsstoffer

24.11.2020

På fiskemarkedene i Ghana selges fisken enten røykt, saltet eller soltørket. Nå viser en ny studie at denne fisken er rik på mange viktige næringsstoffer, og det overrasket forskerne.

expected string or buffer

Derfor er vitamin D viktig for oss

24.11.2020

Sammen med kalsium sørger vitamin D for at skjelettet blir hardt. Det kan også spille en viktig rolle for immunforsvaret vårt.

expected string or buffer

Denne pollen kan gi svar som beskytter norske skjell

18.11.2020

Flatøsters har blitt smittet av flere alvorlige parasittsykdommer over nesten hele Europa.

expected string or buffer

Har kartlagt omega-3-nivåene til gravide

17.11.2020

I en ny studie har forskere for første gang undersøkt omega-3-nivåene til gravide fra hele landet. De så at det var de gravide som tok kosttilskudd som hadde de høyeste nivåene av omega-3 i kroppen.

expected string or buffer

Afrikansk fisk er rik på mange viktige næringsstoffer

13.11.2020

Sardiner, ansjos, hestmakrell og sølvpagell er populære arter langs den afrikanske kysten. En ny studie viser at disse artene er fulle av viktige mineraler og vitaminer, spesielt når fisken spises hel.

expected string or buffer
kronikk

Kronikk: Kan fisk bidra til å bekjempe skjult sult?

04.11.2020

Kronikk i Fiskeribladet 28.10: Matsystemet vårt truer både jordens helse og vår helse. For å få en bærekraftig matproduksjon som bidrar til god helse må matsystemet endres. Hvordan kan fisk være en del av løsningen?

expected string or buffer

Har for lite jod i lang tid etter fødsel

10.09.2020

I en ny studie så forskerne at det tok ett og et halvt år etter fødsel før kvinnene fikk jodnivåene opp på samme nivå som de hadde i graviditeten. Og selv dette nivået var for lavt.

 

expected string or buffer

Mange mødre og spedbarn har for lite vitamin D

24.08.2020

Over 30 prosent av spedbarna hadde for lite vitamin D ved tre måneders alder, viser en ny studie.

expected string or buffer

Gravide fikk mer jod av torsk til middag

13.08.2020

Gravide som fikk utdelt torsk til middag to ganger i uken økte jodnivåene i kroppen. Men det var barna til mødrene som ikke fikk fisk som gjorde det best på utviklingstestene. Det overrasket forskerne.

expected string or buffer

Torsk kan forebygge fedme

17.06.2020

Forsøk på overvektige mus viser at proteiner fra torsk og melk kan hindre utvikling av fedme. Men vil du ned i vekt, må du spise mindre og da spiller det ingen rolle om du spiser kjøtt eller fisk.

expected string or buffer

Har undersøkt kvikksølv hos gravide

13.05.2020

Gravide som spiste torsk to ganger i uken i store deler av svangerskapet fikk en liten økning av kvikksølv i kroppen.

expected string or buffer

Kan omega 3 beskytte mot sykdom?

02.04.2020

– Det er dokumentert at omega 3-fettsyrer motvirker plutselig hjertesvikt. Andre påstander skal du ta med en klype salt, sier ernæringsforsker Livar Frøyland.

expected string or buffer

Fiskekaker og fiskepinner er sunn mat

25.10.2019

Det er mange viktige næringsstoffer å hente i prosesserte fiskeprodukter, viser en ny studie.