Gå til hovedinnhold

Nyheter

Tema: Sjømat og helse Fjern filter

Resultat: (22)

expected string or buffer

Havforskningsburgeren var et sunt festmåltid

19.03.2021

Nysgjerrige forskere ville vite hva HIs egen jubileumsburger inneholdt. De kan fortelle at testeksemplaret var rikt på flere viktige næringsstoffer som jod og omega-3.

expected string or buffer

Ny studie: Har undersøkt hva fet fisk inneholder

04.02.2021

Forskere har samlet data fra mer enn 7000 prøver av laks, makrell og sild for å finne ut i hvilken grad disse fete fiskeslagene bidrar med næringsstoffer og miljøgifter i kostholdet vårt.

expected string or buffer

Sjømat kan bidra til at de fattigste har nok næringsrik mat

05.01.2021

For å nå FNs bærekraftsmål om å utrydde sult innen 2030 har sjømat en sentral rolle. ⁠⁠–⁠ Det er derfor ekstra viktig at sjømaten løftes fram og inkluderes i matstrategier, sier forsker Marian Kjellevold.

expected string or buffer

Koking reduserer jodinnholdet i torsk

02.12.2020

Både tining og koking av torsk gjør at det blir mindre jod i fisken, viser en ny studie. Men når fisken blir stekt eller bakt i ovnen er det tilnærmet ingen endring i jodinnholdet. 

expected string or buffer

Prosessert fisk fra Ghana er rik på næringsstoffer

24.11.2020

På fiskemarkedene i Ghana selges fisken enten røykt, saltet eller soltørket. Nå viser en ny studie at denne fisken er rik på mange viktige næringsstoffer, og det overrasket forskerne.

expected string or buffer

Derfor er vitamin D viktig for oss

24.11.2020

Sammen med kalsium sørger vitamin D for at skjelettet blir hardt. Det kan også spille en viktig rolle for immunforsvaret vårt.

expected string or buffer

Denne pollen kan gi svar som beskytter norske skjell

18.11.2020

Flatøsters har blitt smittet av flere alvorlige parasittsykdommer over nesten hele Europa.

expected string or buffer

Har kartlagt omega-3-nivåene til gravide

17.11.2020

I en ny studie har forskere for første gang undersøkt omega-3-nivåene til gravide fra hele landet. De så at det var de gravide som tok kosttilskudd som hadde de høyeste nivåene av omega-3 i kroppen.

expected string or buffer

Afrikansk fisk er rik på mange viktige næringsstoffer

13.11.2020

Sardiner, ansjos, hestmakrell og sølvpagell er populære arter langs den afrikanske kysten. En ny studie viser at disse artene er fulle av viktige mineraler og vitaminer, spesielt når fisken spises hel.

expected string or buffer
kronikk

Kronikk: Kan fisk bidra til å bekjempe skjult sult?

04.11.2020

Kronikk i Fiskeribladet 28.10: Matsystemet vårt truer både jordens helse og vår helse. For å få en bærekraftig matproduksjon som bidrar til god helse må matsystemet endres. Hvordan kan fisk være en del av løsningen?

expected string or buffer

Har for lite jod i lang tid etter fødsel

10.09.2020

I en ny studie så forskerne at det tok ett og et halvt år etter fødsel før kvinnene fikk jodnivåene opp på samme nivå som de hadde i graviditeten. Og selv dette nivået var for lavt.

 

expected string or buffer

Mange mødre og spedbarn har for lite vitamin D

24.08.2020

Over 30 prosent av spedbarna hadde for lite vitamin D ved tre måneders alder, viser en ny studie.

expected string or buffer

Gravide fikk mer jod av torsk til middag

13.08.2020

Gravide som fikk utdelt torsk til middag to ganger i uken økte jodnivåene i kroppen. Men det var barna til mødrene som ikke fikk fisk som gjorde det best på utviklingstestene. Det overrasket forskerne.

expected string or buffer

Torsk kan forebygge fedme

17.06.2020

Forsøk på overvektige mus viser at proteiner fra torsk og melk kan hindre utvikling av fedme. Men vil du ned i vekt, må du spise mindre og da spiller det ingen rolle om du spiser kjøtt eller fisk.

expected string or buffer

Har undersøkt kvikksølv hos gravide

13.05.2020

Gravide som spiste torsk to ganger i uken i store deler av svangerskapet fikk en liten økning av kvikksølv i kroppen.

expected string or buffer

Kan omega 3 beskytte mot sykdom?

02.04.2020

– Det er dokumentert at omega 3-fettsyrer motvirker plutselig hjertesvikt. Andre påstander skal du ta med en klype salt, sier ernæringsforsker Livar Frøyland.

expected string or buffer

Fiskekaker og fiskepinner er sunn mat

25.10.2019

Det er mange viktige næringsstoffer å hente i prosesserte fiskeprodukter, viser en ny studie.

expected string or buffer

Skal finne ut hva mat med tang og tare inneholder

04.09.2019

De siste årene er det kommet flere produkter av tang og tare, men hva inneholder egentlig disse matvarene? Det skal forskere nå finne ut av.

expected string or buffer

Saltnivået i fiskeprodukter har ikke gått ned

14.06.2019

I perioden 2014-2018 har Havforskningsinstituttet analysert saltnivået i utvalgte matvarer. Nå er rapporten klar.

expected string or buffer

Barnehagebarn har nok jod

15.08.2018

Jodnivået er lavt hos gravide og ammende i Norge, viser flere undersøkelser. En ny undersøkelse av 220 barnehagebarn viser derimot at barna har et tilstrekkelig nivå av jod.

expected string or buffer

Barn løste oppgaver bedre med mer omega-3

21.06.2018

Ettåringene var bedre på å løse oppgaver jo mer av omega-3-fettsyren DHA mor hadde i blodet i graviditeten.

expected string or buffer

Gravide har for lite jod

25.05.2018

Nye, nasjonale tall på 1000 gravide kvinner viser at 80 prosent har for lite jod. Tallene bekrefter tidligere, lignende studier.