Gå til hovedinnhold

Nyheter

Tema: Overvåkning av sjømat Fjern filter

Resultat: (76) Viser 31 - 60



skjæring av laks

– Viktig å vite hva sjømaten inneholder

07.06.2022

Gode data på næringsstoffer og uønskede stoffer i sjømat er viktig for fremtidige risikovurderinger.



Hvite, skummende bølger på havet og en sjøfugl som flyr over dem.

Mindre miljøgifter i norske havområder enn før

04.03.2022

Men miljøgiftene forsvinner ikke fra næringskjeden.



laks

Har sjekket norske lakseslakterier for Listeria

30.11.2021

Resultatene viste at bakterien Listeria monocytogens kan finnes i både produksjonsmiljøet og på fisken i slakteriet. I noen tilfeller er det også Listeria i selve fisken som skal videre til fabrikkene. 



Hyse i Repparfjorden

Hyse kan fortelle om viktige endringer i Repparfjorden

29.11.2021

Dersom det etableres gruvedeponi i Repparfjorden kan hyse bli en viktig art for videre overvåkning. Hyse er nemlig ekstra egnet til å avsløre endringer i metaller og andre grunnstoffer i fjordens bunn.  

 



Makrell i stim

Har kartlagt miljøgifter i villfisk fra nord til sør

29.10.2021

En ny studie av miljøgifter i villfisk i Norge viser at nivåene er høyest lengst sør i landet og i områdene med mest sedimentforurensning og varmest vann.



laks på skjærefjøl

Har sjekket norsk oppdrettsfisk for uønskede stoffer

21.10.2021

I 2020 ble 13 845 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige og uønskede stoffer. Forskerne fant ingen overskridelser av EUs grenseverdier.



Ubåt

Stabilt låge nivå av kvikksølv i fisk og krabbe frå Fedje

21.09.2021

Havforskarar sjekkar kvart år kvikksølv-nivå i brosme og taskekrabbe frå området rundt ubåtvraket ved Fedje. No er 2020-rapporten klar.



Fiskeolje på laboratoriet

Marine oljer: Stor variasjon i innhold av uønskede stoffer

17.09.2021

Det viser en fersk undersøkelse av ti forskjellige marine oljer, som brukes som kosttilskudd. De aller fleste var under grenseverdiene til Norge og EU, men én olje laget av havmus og laks var over.



person holder kasse med lodde i hendene
kronikk

Barentshavet: Rikt og rent?

10.09.2021

Kronikk i High North News, 1. september: Barentshavet er vårt store matfat. Klimaendringer og økt olje- og gassproduksjon kan øke forurensningen i havområdet. Det betyr at vi må følge nøye med. 



Skjermbilde av videoen

Sjømat for landkrabber: Hva er omega-3?

09.09.2021

Bli bedre kjent med middagen din.



Hyse

Lite miljøgifter i hyse

06.09.2021

Hyse i Skagerrak, Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet har lave nivåer av tungmetaller. Det viser en stor undersøkelse gjort over fire år.



Prøver av blåkveite nummerert fra 1 til 3.

Mindre kvikksølv i blåkveite

02.09.2021

Lavere utslipp til hav og luft har bidratt til at innholdet av kvikksølv i blåkveite fra Norskehavet har gått ned.



Fritidsfiskere

Får fritidsfiskere i seg for mye kvikksølv?

08.07.2021

Fritidsfiskere som spiser egen fangst og som i tillegg spiser mye annen sjømat, kan risikere å få i seg for mye kvikksølv.



Fôrpellets i metalltrau.

Ny rapport: Lite uønskte stoff i fiskefôr

29.06.2021

I 2020 undersøkte HI 141 prøvar av fiskefôr og fôrmiddel på oppdrag for Mattilsynet. Ingen av prøvane inneheldt uønskte stoff over øvre grenseverdiar.



Laksesmolt i akvarium.
kronikk

Hvordan kan vi bli kvitt dyreforsøk og samtidig beskytte oss mot farlige kjemikalier?

09.06.2021

Kronikk i Forskersonen 31. mai: Også Norge bør få en strategi for overgangen til dyrefri testing.



Krabbe på sandbunn

HI forklarer: Kvikksølv

02.06.2021

I vår nye serie «Sjømat for landkrabber» blir du bedre kjent med middagen din! Vi ser nærmere på hvilke nyttige og viktige næringsstoffer som du bør få i deg gjennom kostholdet, hvordan de funker og hvorfor du trenger de. Vi ser også på de mindre trivelige stoffene, de som vi ikke skal få i oss for mye av.  



vlcsnap 2021 05 27 09h12m24s682

HI forklarer: Jod

27.05.2021

I vår nye serie «Sjømat for landkrabber» blir du bedre kjent med middagen din! Vi ser nærmere på hvilke nyttige og viktige næringsstoffer som du bør få i deg gjennom kostholdet, hvordan de funker og hvorfor du trenger de. Vi ser også på de mindre trivelige stoffene, de som vi ikke skal få i oss for mye av.  



Brosme

Dette vet vi om fisk og kvikksølv i norske fjorder

20.05.2021

Det er særlig brosme som har høye nivåer av kvikksølv i enkelte fjorder, men i andre arter som lange og torsk er nivåene lavere. 



Sukkertare

Produkter med tang og tare har for mye jod

12.05.2021

I en ny studie har HI-forskere undersøkt jodinnholdet i 96 forskjellige tang- og tareprodukter. For enkelte av produktene var innholdet av jod så mye som hundre ganger den øvre grensen for hva som er anbefalt å få i seg.



Sortering av fangst ombord på Dr. Fridtjof Nansen.

Diskuterer sjømat før FN-toppmøte

27.04.2021

Hvordan kan sjømat bidra til bærekraftig og trygg mat til alle? Det er ett av temaene når det globale nettverket for matsikkerhet møtes denne uken.



Laks i merd oppdrettsanlegg

Plantevernmidler i fôret kan gi laks dårligere helse

25.03.2021

Et forsøk viste at plantevernmidler i fôret påvirket laksens lever. Det kan både gi laksen dårligere helse, og føre til at den får mindre av de gode marine fettsyrene i fileten.



Grillet laks på folie på bord helgeskodvin nifes 003

Ny studie: Har undersøkt hva fet fisk inneholder

04.02.2021

Forskere har samlet data fra mer enn 7000 prøver av laks, makrell og sild for å finne ut i hvilken grad disse fete fiskeslagene bidrar med næringsstoffer og miljøgifter i kostholdet vårt.



Skjermbilde 2020 12 18 kl

Sjømat kan bidra til at de fattigste har nok næringsrik mat

05.01.2021

For å nå FNs bærekraftsmål om å utrydde sult innen 2030 har sjømat en sentral rolle. ⁠⁠–⁠ Det er derfor ekstra viktig at sjømaten løftes fram og inkluderes i matstrategier, sier forsker Marian Kjellevold.



Økosystemtokt flatt hav

God havovervåkning gir de beste rådene

15.12.2020

Hvert år tilbringer forskere og teknikere fra Havforskningsinstituttet flere tusen døgn på tokt og i felt. De overvåker det som skjer i de norske havområdene og langs kysten vår, slik at vi har best mulig kunnskap når vi gir råd.



kveite

Fortsatt høye nivåer av kvikksølv i kveite fra ytre Sklinnadjupet

16.11.2020

En ny undersøkelse viser at det fremdeles er forhøyet nivå av kvikksølv i kveiter i ytre Sklinnadjupet, et havområde vest for Trøndelag og Nordland. Det er ikke grunnlag for å gjenåpne området for kveitefiske – snarere kan det være behov for å utvide det.



Hilde Elise og Andrey i labfrakk med prøver av laks inne på labben
kronikk

Derfor er norsk atomberedskap viktig for sjømatnæringa

10.11.2020

Kronikk i Intrafish, 6. november. I 2019 ble det eksportert norsk sjømat for over 100 milliarder kroner. Selv ubegrunnede rykter om radioaktiv forurensning vil kunne føre til store økonomiske tap for fiskeri- og havbruksnæringene.



frantzen ubat

HI-forskar i ekspertutval for Fedje-ubåten

28.10.2020

Regjeringa har sett ned eit utval som skal vurdere om det finst ny informasjon om kva som er den beste løysinga for vraket av U-864. Eitt av medlemene er havforskar Sylvia Frantzen.



Mytilus edulis 02 02 2016 3

Sjekka skjel for forureining

20.10.2020

Stabilt god status for skjel produsert for den norske marknaden, viser rapporten frå den årlege overvakinga.



8360500299 2b47f818ca o

Overvakar sjømat ved ubåtvrak: Ikkje meir kvikksølv i Fedje-fisk

07.10.2020

For sekstande år på rad har havforskarar sjekka kvikksølv-nivå i brosme og krabbe frå området rundt ubåtvraket ved Fedje. 



HI 043789

Lite miljøgifter i marine oljer

19.08.2020

Havforskningsinstituttet har undersøkt innholdet av miljøgifter i ti forskjellige marine oljer som selges som kosttilskudd. Det var stor variasjon i innholdet av miljøgifter, men ingen av oljene hadde nivåer som oversteg grenseverdiene i Norge og EU.