Hopp til hovedteksten
bild1372.gif
Utskriftsvennlig versjon

Forskningstoktet er slutt

Etter mange dager med tråling og akustiske studier av havbunnen, har forskerne om bord fått alt materiale som trengs for å utføre undersøkelsene sine. De siste dagene har derfor gått med til forskning og innsamling av data til senere analyser. En del tråler har blitt utført på spesialbestilling, for å lappe huller i datamaterialet.

Over:
De siste trålene gikk utover onsdagskvelden (Foto: Guro Sandvik).


Været har vært skiftende, men stort sett bra. Mange har benyttet øverste dekk til soling, for å komme litt brunere hjem enn da man reiste ned hit. Mange har underholdt seg selv med å betrakte sel og sjøfugl, som etter hvert har lært seg at ”G.O. Sars” betyr mat, når trålen blir renset.

På oppsummeringsmøtet onsdag ettermiddag, kom det frem at alle er svært fornøyde med det tverrfaglige og internasjonale toktet. Både laboratorieforsøk og feltstudier har gitt interessante, utfyllende og sammenfallende resultater.


bild4a372.gif
Noen av de heldige utvalgte til toktets store vask. Fra venstre: Bradley Flynn (Sør-Afrika), Rian Cedras (Sør-Afrika), Martha Uumathi (Namibia), Ane Mari Bjørnæs (Norge) og Simone Neethling (Sør-Afrika). Sittende foran: Rian Jones (Namibia).

Kjerneprøver fra havbunnen viser at den inneholder svært høye nivåer av hydrogensulfider. De fysiologiske studiene har vist at gobidenes organer tåler disse oksygenfattige og hydrogenrike bunnforholdene bedre enn noen annen fisk. Atferdsstudier i akvarier indikerer at gobiden foretrekker sulfidrik bunn fremfor sandbunn. Dessuten ser det ikke ut som om de bryr seg det minste om røde maneter. Til sammen peker forskningen på toktet i retning av at gobidene gjemmer seg fra rovfisk ved å grave seg ned i bunnen på dagtid, og gå opp i vannmassene gjemt mellom manetene på natten. Eksperimentene forsterkes av de akustiske søkene som har pågått kontinuerlig siden forskningsskipet forlot Walvis Bay 31. mars.

Utover kvelden i går arbeidet teknikerne om bord med å pakke ned utstyr og instrumenter. I dag tidlig ble de som ikke er opptatt av andre ting, for eksempel skriving, satt til å vaske en ukes oppsamling av fiskeslo.

I dag la ”G.O. Sars” til kai i Walvis Bay. Forskere og mannskap skal ligge over en natt før de fleste reiser hjem. Mannskapet som skal seile båten hjem til Norge, kan se frem til tre uker til på sjøen.


bild5a372.gif
”G.O. Sars” ankom Walvis Bay torsdag morgen, og seiler mot Norge fredag.

 

 

Tekst og foto:

Kim E. Andreassen
Universitetet i Bergen

Les mer

om havområdet på temasidene om Antarktis.