Gå til hovedinnhold

Nyheter

Tema: Fjern filter

Resultat: (58) Viser 1 - 30



Innseglinga til Svalbard Erlend Astad Lorentzen

Global oppvarming kan gi mer kvikksølv i sjømat

18.11.2025

Gammelt kvikksølv kan lekke ut når havet blir varmere og permafrosten tiner.



Sei Pollachius virens Foto Mareano Havforskningsinstituttet

Fisk fra Barentshavet har mindre miljøgift enn fisk fra Norskehavet

05.09.2025

På gode næringsstoffer skårer de nokså likt.



Avfallsplass Kollevåg Birkhaug og Omdal Grind

Miljøgift i lysing kom frå denne søppelfyllinga

10.06.2025

No kan forskarane spore metylkvikksølv i fisk frå ulike kjelder.

No image

01.01.1970
No image

01.01.1970


Middag seibiff helgeskodvin nifes 034
kronikk

Er det farleg å ete fisk?

16.10.2024

Kronikk i Bergens Tidende 13. oktober: Her er kva forskinga fortel oss.



Liten gutt med blå jakke spiser grillede lakseterninger tredd på en pinne.

Hvorfor er fisk sunt – sånn egentlig?

19.09.2024

Svaret er tre helt spesielle stoffer.



Jøssingfjord 10 06 2016 15

Forskarane sporar det forureina «fingeravtrykket» i krabben

12.08.2024

Krabben i Jøssingfjorden inneheld tungmetall. Dette tungmetallet har eit eige fingeravtrykk som syner kor det stammar frå.



HI 044863
kronikk

Hva skal vi gjøre med rørledningene på havbunnen etter oljen?

29.07.2024

Det som blir etterlatt på havbunnen må ikke forurense det marine miljøet i fremtiden.



Jan og lysing

Lite framandstoff i den glupske lysingen

18.01.2024

Nifs på utsida, men delikat på bordet – rovfisken får tommel opp frå giftstoffekspertane.



HI 055007

Har sjekka torskefisk i Nordsjøen for miljøgifter – det går seint nedover

16.01.2024

Og for ei stoffgruppe går det oppover, trass i at miljøgifta er forboden.



HI 004582

Har sjekka fiskekake-fisken for framandstoff

07.12.2023

Nokre få filetprøver hadde nivå som var høgare enn grenseverdiane.



Gadus morhua 10 2015 19

Ingen store klimaeffektar på kvikksølvnivået i skrei

24.11.2023

Høgare havtemperaturar fører ikkje til høgare kvikksølvkonsentrasjonar i nordaustarktisk torsk, syner ny gransking.



Gadus morhua 07 2015 (2)

Nye målingar av framandstoff i sjømat frå fjordar og hamner

02.11.2023

HI har undersøkt framandstoff i kysttorsk, brosme og taskekrabbe frå Bergen, Kragerø, Grenland og Ålesund.



HI 053718 2

Skal vurdere risikoen og fordelene ved å spise sjømat

30.10.2023

HI-forskere har kartlagt hva vi vet om helse og sjømat - fra alle verdenshjørner. 



tre menn i oransje vest på rullebanen på Flesland.

Samarbeid med Avinor: Undersøker PFAS ved Bergen lufthavn

14.09.2023

Forskerne skal finne ut om giftstoffer fra flyplass-brannøvelser har spredd seg til sjøen ved Flesland.



marathe

Har funne ny, uventa antibiotikaresistens i bergenskloakken

11.08.2023

Forskarane har påvist nye plasmid med resistensgen mot «siste utveg»-antibiotikum – trass i at det sjeldan vert brukt i Noreg.



Fedje ubåt

Ingen økning i kvikksølvnivå i brosme og krabbe ved Fedje-ubåten

03.05.2023

Fra 2021 har HI også sett på nivåene av arsen, kadmium, bly og selen. 



HI 043334

Nye regler om PFAS: Dette vet vi om stoffene i sjømat

13.03.2023

De syntetiske stoffene har blitt brukt i ulike produkter i mer enn 50 år. Nå innfører EU og Norge strenge grenseverdier for PFAS i både mat og miljø.



petriskaaler

Fant resistens mot viktig antibiotika hos vanlig bakterie

06.02.2023

Shewanella baltica er en vanlig bakterie både i havet og i fisk. Forskerne fant gener hos bakterien som gir resistens mot "siste utvei"-antibiotika.



20230113 Nils Gunnar web DSC 0128

Fossar friskt framover

16.01.2023

Han har styrt HI-skuta i eitt år. No ser vêr-nerden fram til viktige satsingar i 2023 - og eit nytt styreverv. 



fiske med barn
kronikk

Hva betyr klimaendringene for norsk sjømat?

12.12.2022

Kan påvirke både næringsinnholdet i sjømaten vi spiser, og vilkårene for å produsere den.



IMG 2482 2

Har undersøkt uønskede stoffer i fiskepålegg

20.10.2022

Makrell i tomat og kaviar inneholder lave verdier av uønskede stoffer. Det viser en ny undersøkelse HI har gjort av 34 ulike matvarer. 



2021 09 08 16

Jakter på hovedkildene til DDT-forurensningen i Hardanger

12.10.2022

Ved hjelp av blåskjell kan havforskerne si noe om hvor mye DDT som siver ut i fjordene.



Mor og datter spiser laksewrap helgeskodvin nifes 013

Nå er vitamin D-nivåene våre på det laveste

07.04.2022

Fra oktober til april er ikke solen sterk nok til at huden vår kan produsere vitamin D. Da er vi avhengige av å få nok gjennom maten vi spiser.



Plantemelk analyser

Mindre mettet fett i plantebaserte middagsretter

19.01.2022

Plantebaserte middagsprodukter inneholder omtrent like mye fett og proteiner som tilsvarende kjøttprodukter, men lavere andel av det mettede fettet vi bør spise mindre av.



Hav og torsk collage uten bord

Denne gjengen skal finne ut om middagen din blir klima-påverka

11.01.2022

Når havet blir varmare, forflyttar fisk seg og får nye matvanar. Nytt HI-leia prosjekt skal finne ut korleis det vil påverke sjømaten vi et i framtida.

No image

01.01.1970


Laksemiddag i form crop

Fortsatt mye omega-3 og vitamin D i oppdrettslaks

08.11.2021

De siste femten årene har næringssammensetningen i oppdrettslaksen endret seg, men laksen inneholder fortsatt mye marint omega-3 og vitamin D.



Amalie

Amalie skal forsvare HIs ære på Forsker Grand Prix

28.09.2021

Stipendiat Amalie Moxness Reksten forsker på næringsstoffer i norsk sjømat. Nå er hun klar for Forsker Grand Prix.