Gå til hovedinnhold

Nyheter

Tema: Næringsstoffer og uønskede stoffer Fjern filter

Resultat: (36) Viser 1 - 30



makrell i tomat på skive

Har undersøkt uønskede stoffer i fiskepålegg

20.10.2022

Makrell i tomat og kaviar inneholder lave verdier av uønskede stoffer. Det viser en ny undersøkelse HI har gjort av 34 ulike matvarer. 



Blåskjell i Hardanger.

Jakter på hovedkildene til DDT-forurensningen i Hardanger

12.10.2022

Ved hjelp av blåskjell kan havforskerne si noe om hvor mye DDT som siver ut i fjordene.



Mor og barn spiser laksewrap

Nå er vitamin D-nivåene våre på det laveste

07.04.2022

Fra oktober til april er ikke solen sterk nok til at huden vår kan produsere vitamin D. Da er vi avhengige av å få nok gjennom maten vi spiser.



Plantemelk på lab

Mindre mettet fett i plantebaserte middagsretter

19.01.2022

Plantebaserte middagsprodukter inneholder omtrent like mye fett og proteiner som tilsvarende kjøttprodukter, men lavere andel av det mettede fettet vi bør spise mindre av.



Hav og torsk som svømmer

Denne gjengen skal finne ut om middagen din blir klima-påverka

11.01.2022

Når havet blir varmare, forflyttar fisk seg og får nye matvanar. Nytt HI-leia prosjekt skal finne ut korleis det vil påverke sjømaten vi et i framtida.



Fem personar står og samtalar på scenen.

Kvifor et vi ikkje meir sjømat?

16.11.2021

Dette var tema då Havforskingsinstituttet og havforskingsdirektør Sissel Rogne inviterte til «Den blå timen» på Litteraturhuset i Bergen måndag kveld.



Laks i form

Fortsatt mye omega-3 og vitamin D i oppdrettslaks

08.11.2021

De siste femten årene har næringssammensetningen i oppdrettslaksen endret seg, men laksen inneholder fortsatt mye marint omega-3 og vitamin D.



Amalie Moxness Reksten holder en plysj-laks i en hage

Amalie skal forsvare HIs ære på Forsker Grand Prix

28.09.2021

Stipendiat Amalie Moxness Reksten forsker på næringsstoffer i norsk sjømat. Nå er hun klar for Forsker Grand Prix.



Skjermbilde av videoen

Sjømat for landkrabber: Hva er omega-3?

09.09.2021

Bli bedre kjent med middagen din.



Grillspyd med laks blir lagt på grillen.
kronikk

Slik kan akvatisk mat bekjempe sult og feilernæring

29.07.2021

Kronikk i Dagens Næringsliv 28. juliVi ønsker oss en mer offensiv rådgivning der fisk som kilde til viktige mikronæringsstoffer får en riktigere og tydeligere plass.



Fritidsfiskere

Får fritidsfiskere i seg for mye kvikksølv?

08.07.2021

Fritidsfiskere som spiser egen fangst og som i tillegg spiser mye annen sjømat, kan risikere å få i seg for mye kvikksølv.



Mann i hvit kjeledress på grått oppdrettsanlegg med turkis nett over seg og sjø og holme i bakgrunnen.

Milliondryss til HI-prosjekter

24.06.2021

Seks HI-ledede prosjekter fikk til sammen 62,6 millioner fra Forskningsrådet.



gravid kvinne bærer tallerken med fisk

Hva er jod, og hva har det med havet å gjøre?

16.06.2021

Unge kvinner i Norge har for lite jod, hører vi ofte fra ernæringsforskerne våre. Hvorfor? Og hva har det med havet å gjøre?



Analyserer plantemelk på laboratoriet

Lite jod i plantebasert melk

16.06.2021

En ny studie viser at plantemelk inneholder svært lite jod sammenliknet med kumelk. Unntaket er noen typer havremelk som er tilsatt jod.



mesopelagisk fangst

Når djuphavs-artar går i kverna for å bli fôr, får laksefileten 30 prosent mindre dioksin

08.06.2021

Men mykje krill i fangstane kan bli fluor-festbrems



Krabbe på sandbunn

HI forklarer: Kvikksølv

02.06.2021

I vår nye serie «Sjømat for landkrabber» blir du bedre kjent med middagen din! Vi ser nærmere på hvilke nyttige og viktige næringsstoffer som du bør få i deg gjennom kostholdet, hvordan de funker og hvorfor du trenger de. Vi ser også på de mindre trivelige stoffene, de som vi ikke skal få i oss for mye av.  



vlcsnap 2021 05 27 09h12m24s682

HI forklarer: Jod

27.05.2021

I vår nye serie «Sjømat for landkrabber» blir du bedre kjent med middagen din! Vi ser nærmere på hvilke nyttige og viktige næringsstoffer som du bør få i deg gjennom kostholdet, hvordan de funker og hvorfor du trenger de. Vi ser også på de mindre trivelige stoffene, de som vi ikke skal få i oss for mye av.  



Et lite glass med lysegul veske og påklistret lapp der det står «Omega-3.»

EPA: fettsyren som er viktigere enn vi trodde

25.05.2021

Den marine omega-3-fettsyren EPA kan være viktig for laksens immunforsvar, viser en ny studie.



Brosme

Dette vet vi om fisk og kvikksølv i norske fjorder

20.05.2021

Det er særlig brosme som har høye nivåer av kvikksølv i enkelte fjorder, men i andre arter som lange og torsk er nivåene lavere. 



HI-burgeren slik den ble laget i Bergen

Havforskningsburgeren var et sunt festmåltid

19.03.2021

Nysgjerrige forskere ville vite hva HIs egen jubileumsburger inneholdt. De kan fortelle at testeksemplaret var rikt på flere viktige næringsstoffer som jod og omega-3.



Grillet laks på folie på bord helgeskodvin nifes 003

Ny studie: Har undersøkt hva fet fisk inneholder

04.02.2021

Forskere har samlet data fra mer enn 7000 prøver av laks, makrell og sild for å finne ut i hvilken grad disse fete fiskeslagene bidrar med næringsstoffer og miljøgifter i kostholdet vårt.



torsk

Koking reduserer jodinnholdet i torsk

02.12.2020

Både tining og koking av torsk gjør at det blir mindre jod i fisken, viser en ny studie. Men når fisken blir stekt eller bakt i ovnen er det tilnærmet ingen endring i jodinnholdet. 



HI 040265

Prosessert fisk fra Ghana er rik på næringsstoffer

24.11.2020

På fiskemarkedene i Ghana selges fisken enten røykt, saltet eller soltørket. Nå viser en ny studie at denne fisken er rik på mange viktige næringsstoffer, og det overrasket forskerne.



sild skive 178

Derfor er vitamin D viktig for oss

24.11.2020

Sørger for at skjelettet blir hardt – og kan spille en viktig rolle for immunforsvaret.



kveite

Fortsatt høye nivåer av kvikksølv i kveite fra ytre Sklinnadjupet

16.11.2020

En ny undersøkelse viser at det fremdeles er forhøyet nivå av kvikksølv i kveiter i ytre Sklinnadjupet, et havområde vest for Trøndelag og Nordland. Det er ikke grunnlag for å gjenåpne området for kveitefiske – snarere kan det være behov for å utvide det.



Cancer pagurus 06 08 2017 1

Kadmium i krabbe – dette vet vi:

11.06.2020

Hvorfor er det så mye mer kadmium i krabbe fra nord? Og hvor mye krabbe kan du spise hver uke?



Marian Ghana

Småfisk kan bli vitaminpille for utviklingsland

08.06.2020

Nye analyser viser at sjømaten som spises i Afrika og Asia er tettpakket av viktige næringsstoffer. Så lite som 30 gram fisk om dagen kan bidra betydelig til å dekke befolkningens inntak. 




HI 041752(1)

Har undersøkt kvikksølv hos gravide

13.05.2020

Gravide som spiste torsk to ganger i uken i store deler av svangerskapet fikk en liten økning av kvikksølv i kroppen.



sjomat kollasj

Ny forsking skal gi meir, tryggare og reinare sjømat

30.03.2020

I ei ny storsatsing skal havforskarar finne ut korleis vi kan få meir mat frå fjord til fat – med tryggleik for både helse og miljø.



Dagaa 2 (bilde krediteres Marian) 2

Liten fisk kan vera avgjerande «vitaminbjørn» for austafrikanske born

10.03.2020

Feilernæring er eit større problem enn svolt i verda i dag. Forskarane håpar ein liten ferskvassfisk kan vise seg å vera ei «bombe» av viktige mikronæringsstoff.