Gå til hovedinnhold

Nyheter

Tema: Overvåkning av sjømat Fjern filter

Resultat: (56) Viser 1 - 30



Mann og to barn står med ryggen til kamera på en brygge og fisker.
kronikk

Hva betyr klimaendringene for norsk sjømat?

12.12.2022

Kan påvirke både næringsinnholdet i sjømaten vi spiser, og vilkårene for å produsere den.



Bakterier

Problembakterien Klebsiella finnes også i havet

23.11.2022

For første gang har forskere undersøkt problembakterien Klebsiella pneumoniae i havet. Konklusjon: Den finnes mest langs kysten, men lite i fisk og i åpent hav.



kveis fra sel

Parasitten kveis: Disse larvene kan du finne i fiskekjøttet

18.11.2022

Har du noen gang oppdaget levende mark i fisken du skulle tilberede? De små hvite markene kalles for kveis og er samlebegrepet på larvene av parasittiske rundorm som er vanlig å finne hos fisk.



blåskjell på tallerken

Trygt å ete norske skjel

04.11.2022

Havforskarane har analysert over 600 prøvar av norske skjel og andre blautdyr for miljøgifter og bakteriar.



Smilende kvinne med tomlene opp foran avtrekkskap med leverprøver på

Camilla skjer opp levra for å finne ut kor «giftig» fisken er

03.11.2022

Ho skal finne ut kva typar syntetiske stoff som finst i fisken - og kor giftige dei kan vere. 



Sukkertare
nyhet

Internasjonal rapport har vurdert tang og tare som mat

24.10.2022

På verdensbasis trenger vi mer data om hvor mye folk spiser, og innholdet av uønskede stoffer.



Trankapsler

Lite miljøgifter i marine oljer

06.09.2022

Det viser en ny undersøkelse av ti forskjellige marine oljer som selges som kosttilskudd. Ingen av oljene inneholdt miljøgifter over grenseverdiene som gjelder i Norge og EU.



Skjæring av oppdrettslaks

Har undersøkt norsk oppdrettsfisk for uønskede stoffer

01.09.2022

I 2021 ble 14 135 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige og uønskede stoffer. Nivåene av legemidler og miljøgifter er under grenseverdi, viser resultatene. 



Fisk og grønnsaker på tallerken
kronikk

Kva inneheld fiskemiddagen din?

16.08.2022

For å vurdere om fisk kan tilrådast i kosthaldet, så må ein i tillegg til å vurdere risiko også vurdere nytte.



Fiskefôr og spade

Forhøyede nivåer av noen uønskede stoffer i fiskefôr

30.06.2022

Ingen av prøvene i årets fôrovervåkning inneholdt uønskede stoffer over øvre grenseverdier.  



skjæring av laks

– Viktig å vite hva sjømaten inneholder

07.06.2022

Gode data på næringsstoffer og uønskede stoffer i sjømat er viktig for fremtidige risikovurderinger.



Hvite, skummende bølger på havet og en sjøfugl som flyr over dem.

Mindre miljøgifter i norske havområder enn før

04.03.2022

Men miljøgiftene forsvinner ikke fra næringskjeden.



laks

Har sjekket norske lakseslakterier for Listeria

30.11.2021

Resultatene viste at bakterien Listeria monocytogens kan finnes i både produksjonsmiljøet og på fisken i slakteriet. I noen tilfeller er det også Listeria i selve fisken som skal videre til fabrikkene. 



Hyse i Repparfjorden

Hyse kan fortelle om viktige endringer i Repparfjorden

29.11.2021

Dersom det etableres gruvedeponi i Repparfjorden kan hyse bli en viktig art for videre overvåkning. Hyse er nemlig ekstra egnet til å avsløre endringer i metaller og andre grunnstoffer i fjordens bunn.  

 



Makrell i stim

Har kartlagt miljøgifter i villfisk fra nord til sør

29.10.2021

En ny studie av miljøgifter i villfisk i Norge viser at nivåene er høyest lengst sør i landet og i områdene med mest sedimentforurensning og varmest vann.



laks på skjærefjøl

Har sjekket norsk oppdrettsfisk for uønskede stoffer

21.10.2021

I 2020 ble 13 845 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige og uønskede stoffer. Forskerne fant ingen overskridelser av EUs grenseverdier.



Ubåt

Stabilt låge nivå av kvikksølv i fisk og krabbe frå Fedje

21.09.2021

Havforskarar sjekkar kvart år kvikksølv-nivå i brosme og taskekrabbe frå området rundt ubåtvraket ved Fedje. No er 2020-rapporten klar.



Fiskeolje på laboratoriet

Marine oljer: Stor variasjon i innhold av uønskede stoffer

17.09.2021

Det viser en fersk undersøkelse av ti forskjellige marine oljer, som brukes som kosttilskudd. De aller fleste var under grenseverdiene til Norge og EU, men én olje laget av havmus og laks var over.



person holder kasse med lodde i hendene
kronikk

Barentshavet: Rikt og rent?

10.09.2021

Kronikk i High North News, 1. september: Barentshavet er vårt store matfat. Klimaendringer og økt olje- og gassproduksjon kan øke forurensningen i havområdet. Det betyr at vi må følge nøye med. 



Skjermbilde av videoen

Sjømat for landkrabber: Hva er omega-3?

09.09.2021

Bli bedre kjent med middagen din.



Hyse

Lite miljøgifter i hyse

06.09.2021

Hyse i Skagerrak, Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet har lave nivåer av tungmetaller. Det viser en stor undersøkelse gjort over fire år.



Prøver av blåkveite nummerert fra 1 til 3.

Mindre kvikksølv i blåkveite

02.09.2021

Lavere utslipp til hav og luft har bidratt til at innholdet av kvikksølv i blåkveite fra Norskehavet har gått ned.



Fritidsfiskere

Får fritidsfiskere i seg for mye kvikksølv?

08.07.2021

Fritidsfiskere som spiser egen fangst og som i tillegg spiser mye annen sjømat, kan risikere å få i seg for mye kvikksølv.



Fôrpellets i metalltrau.

Ny rapport: Lite uønskte stoff i fiskefôr

29.06.2021

I 2020 undersøkte HI 141 prøvar av fiskefôr og fôrmiddel på oppdrag for Mattilsynet. Ingen av prøvane inneheldt uønskte stoff over øvre grenseverdiar.



Laksesmolt i akvarium.
kronikk

Hvordan kan vi bli kvitt dyreforsøk og samtidig beskytte oss mot farlige kjemikalier?

09.06.2021

Kronikk i Forskersonen 31. mai: Også Norge bør få en strategi for overgangen til dyrefri testing.



Krabbe på sandbunn

HI forklarer: Kvikksølv

02.06.2021

I vår nye serie «Sjømat for landkrabber» blir du bedre kjent med middagen din! Vi ser nærmere på hvilke nyttige og viktige næringsstoffer som du bør få i deg gjennom kostholdet, hvordan de funker og hvorfor du trenger de. Vi ser også på de mindre trivelige stoffene, de som vi ikke skal få i oss for mye av.  



vlcsnap 2021 05 27 09h12m24s682

HI forklarer: Jod

27.05.2021

I vår nye serie «Sjømat for landkrabber» blir du bedre kjent med middagen din! Vi ser nærmere på hvilke nyttige og viktige næringsstoffer som du bør få i deg gjennom kostholdet, hvordan de funker og hvorfor du trenger de. Vi ser også på de mindre trivelige stoffene, de som vi ikke skal få i oss for mye av.  



Brosme

Dette vet vi om fisk og kvikksølv i norske fjorder

20.05.2021

Det er særlig brosme som har høye nivåer av kvikksølv i enkelte fjorder, men i andre arter som lange og torsk er nivåene lavere. 



Sukkertare

Produkter med tang og tare har for mye jod

12.05.2021

I en ny studie har HI-forskere undersøkt jodinnholdet i 96 forskjellige tang- og tareprodukter. For enkelte av produktene var innholdet av jod så mye som hundre ganger den øvre grensen for hva som er anbefalt å få i seg.



Sortering av fangst ombord på Dr. Fridtjof Nansen.

Diskuterer sjømat før FN-toppmøte

27.04.2021

Hvordan kan sjømat bidra til bærekraftig og trygg mat til alle? Det er ett av temaene når det globale nettverket for matsikkerhet møtes denne uken.