Gå til hovedinnhold

Nyheter

Tema: Overvåkning av sjømat Fjern filter

Resultat: (26)

expected string or buffer

Plantevernmidler i fôret kan gi laks dårligere helse

25.03.2021

Et forsøk viste at plantevernmidler i fôret påvirket laksens lever. Det kan både gi laksen dårligere helse, og føre til at den får mindre av de gode marine fettsyrene i fileten.

expected string or buffer

Ny studie: Har undersøkt hva fet fisk inneholder

04.02.2021

Forskere har samlet data fra mer enn 7000 prøver av laks, makrell og sild for å finne ut i hvilken grad disse fete fiskeslagene bidrar med næringsstoffer og miljøgifter i kostholdet vårt.

expected string or buffer

Sjømat kan bidra til at de fattigste har nok næringsrik mat

05.01.2021

For å nå FNs bærekraftsmål om å utrydde sult innen 2030 har sjømat en sentral rolle. ⁠⁠–⁠ Det er derfor ekstra viktig at sjømaten løftes fram og inkluderes i matstrategier, sier forsker Marian Kjellevold.

expected string or buffer

God havovervåkning gir de beste rådene

15.12.2020

Hvert år tilbringer forskere og teknikere fra Havforskningsinstituttet flere tusen døgn på tokt og i felt. De overvåker det som skjer i de norske havområdene og langs kysten vår, slik at vi har best mulig kunnskap når vi gir råd.

expected string or buffer

Fortsatt høye nivåer av kvikksølv i kveite fra ytre Sklinnadjupet

16.11.2020

En ny undersøkelse viser at det fremdeles er forhøyet nivå av kvikksølv i kveiter i ytre Sklinnadjupet, et havområde vest for Trøndelag og Nordland. Det er ikke grunnlag for å gjenåpne området for kveitefiske – snarere kan det være behov for å utvide det.

expected string or buffer
kronikk

Derfor er norsk atomberedskap viktig for sjømatnæringa

10.11.2020

Kronikk i Intrafish, 6. november. I 2019 ble det eksportert norsk sjømat for over 100 milliarder kroner. Selv ubegrunnede rykter om radioaktiv forurensning vil kunne føre til store økonomiske tap for fiskeri- og havbruksnæringene.

expected string or buffer

HI-forskar i ekspertutval for Fedje-ubåten

28.10.2020

Regjeringa har sett ned eit utval som skal vurdere om det finst ny informasjon om kva som er den beste løysinga for vraket av U-864. Eitt av medlemene er havforskar Sylvia Frantzen.

expected string or buffer

Sjekka skjel for forureining

20.10.2020

Stabilt god status for skjel produsert for den norske marknaden, viser rapporten frå den årlege overvakinga.

expected string or buffer

Overvakar sjømat ved ubåtvrak: Ikkje meir kvikksølv i Fedje-fisk

07.10.2020

For sekstande år på rad har havforskarar sjekka kvikksølv-nivå i brosme og krabbe frå området rundt ubåtvraket ved Fedje. 

expected string or buffer

Lite miljøgifter i marine oljer

19.08.2020

Havforskningsinstituttet har undersøkt innholdet av miljøgifter i ti forskjellige marine oljer som selges som kosttilskudd. Det var stor variasjon i innholdet av miljøgifter, men ingen av oljene hadde nivåer som oversteg grenseverdiene i Norge og EU.

expected string or buffer

Har igjen undersøkt oppdrettsfisk for uønskte stoff

18.08.2020

Forskarane fann ingen overskridingar av EU sine grenseverdiar.

expected string or buffer

Badetemperaturane stig: Forskarane ser etter kjøtetande bakteriar

06.07.2020

Også Vibrio set pris på lunkent badevatn. No brukar forskarane blåskjel som «bakterie-spion».

expected string or buffer

Fiskeri- og sjømatministeren besøkte HI i Bergen

03.07.2020

Her analyserer han én av våre 13 000 årlige prøver av norsk oppdrettsfisk.

expected string or buffer

Har kartlagt miljøgifter i tre nye fiskeslag

26.06.2020

Forskarar har for første gong kartlagt innhald av miljøgifter i norsk breiflabb, lyr og raudspette. Ingen av fiskane hadde nivå av framandstoff over grenseverdiane i fileten.

expected string or buffer

God kvalitet på importert sjømat

03.06.2020

Sjømat som ble importert til Norge i 2019 hadde god kvalitet og få overskridelser, viser en undersøkelse Havforskningsinstituttet har gjort på oppdrag for Mattilsynet.

expected string or buffer

Lite tungmetaller i fiskekaker og fiskepinner

16.04.2020

Det er lave nivå av tungmetaller i prosesserte fiskeprodukter, viser en ny studie.

expected string or buffer

Lite fremmedstoffer i snabeluer og vanlig uer

06.04.2020

Både snabeluer og vanlig uer har lave nivå av tungmetaller og organiske miljøgifter. Det viser en stor undersøkelse gjort over tre år.

expected string or buffer

Kan omega 3 beskytte mot sykdom?

02.04.2020

– Det er dokumentert at omega 3-fettsyrer motvirker plutselig hjertesvikt. Andre påstander skal du ta med en klype salt, sier ernæringsforsker Livar Frøyland.

expected string or buffer

Analyserer alt fra fisk til hermetikk

26.03.2020

Prøvemottaket til Havforskningsinstituttet er åpent året rundt – også i pandemitider.

expected string or buffer

Lite miljøgifter i kveite langs kysten av Trøndelag og Nordland

05.12.2019

Forskere fant mye lavere nivåer av kvikksølv og organiske miljøgifter i kveite fra kysten av Trøndelag og Nordland enn fra området som er stengt for kveitefiske i ytre Sklinnadjupet i Norskehavet.

expected string or buffer

Trygt å ete norske skjel

19.11.2019

Éin av åtte flatøsters, to av tre oskjel og éin prøve av kongsnigel hadde kadmium over grenseverdien. Elles var tilstanden god for norskproduserte skjel i 2018, viser den årlege overvakinga av bakteriar og miljøgifter.

expected string or buffer

Fedje: Sjekka krabbe og fisk for kvikksølv

14.10.2019

Fann auka nivå av kvikksølv i krabben. – Ikkje berre frå ubåten, forklarar forskar.

expected string or buffer

Lite uønskede stoffer i marine oljer

09.10.2019

Havforskningsinstituttet har analysert innholdet av uønskede stoffer i 10 forskjellige marine oljer som brukes i kosttilskudd. Ingen av dem oversteg grenseverdiene i Norge og EU, viser ny rapport.

expected string or buffer

Didrik forsker på bæsj i skjell – nå er han klar for Forsker Grand Prix

16.09.2019

Til vanlig forsker Didrik Hjertaker Grevskott på tarmbakterier i skjell. Om en liten uke bytter han ut lab med scene, som vår kandidat i Forsker Grand Prix i Bergen. 

expected string or buffer

Sjekka import-sjømat for uønskte stoff

12.08.2019

I 122 stikkprøver av importert sjømat fann havforskarane eit par overskridingar av EU sine grenseverdiar.

expected string or buffer

God kvalitet på importert sjømat

03.09.2018

Sjømat som ble importert til Norge i 2017 hadde god kvalitet, viser en undersøkelse Havforskningsinstituttet har gjort på oppdrag for Mattilsynet.