Gå til hovedinnhold

Nyheter

Tema: Overvåkning av sjømat Fjern filter

Resultat: (70) Viser 1 - 30



Collage med skalldyr i boks, homogenisert og i prøveglass

Sjømat er ikke bare fisk - 800 prøver viser næringsverdien av skalldyr

10.04.2024

Spis fisk, lyder kostrådene. Men hva med skalldyr, er de nyttige på matfatet? Vi har sjekket.



foto av mann med fisk

Lite framandstoff i den glupske lysingen

18.01.2024

Nifs på utsida, men delikat på bordet – rovfisken får tommel opp frå giftstoffekspertane.



Et nært utsnitt av en vassild som ligger sammen med flere fisk. Vassilden er kjennetegnet av at den har store øyne

Har sjekka fiskekake-fisken for framandstoff

07.12.2023

Nokre få filetprøver hadde nivå som var høgare enn grenseverdiane.



To torsker som svømmer rett over havbunnen.

Nye målingar av framandstoff i sjømat frå fjordar og hamner

02.11.2023

HI har undersøkt framandstoff i kysttorsk, brosme og taskekrabbe frå Bergen, Kragerø, Grenland og Ålesund.



fersk sjømat i disk

Skal vurdere risikoen og fordelene ved å spise sjømat

30.10.2023

HI-forskere har kartlagt hva vi vet om helse og sjømat - fra alle verdenshjørner. 



Mange middagstallerkenar som syner grillspyd med rognlodde.

Slik kan vi ete av utsleppa våre

22.09.2023

Klimaløysingar til havs kan kutte verdas utslepp med 35 prosent fram mot 2050, syner ein ny rapport. 



tre menn i oransje vest på rullebanen på Flesland.

Samarbeid med Avinor: Undersøker PFAS ved Bergen lufthavn

14.09.2023

Forskerne skal finne ut om giftstoffer fra flyplass-brannøvelser har spredd seg til sjøen ved Flesland.



fiskemiddag med ris og gulerøtter
kronikk

Verden får ikke nok av fisk fra Norge. Men hva med oss selv?

24.08.2023

Debattinnlegg i Aftenposten 17.08.23: Om vi skal spise mindre kjøtt, hva skal vi da spise?



ei svart bøtte fylt med brune pellets, ei hand tek ei ause nedi fiskefôret

Store variasjonar i næringsstoffinnhaldet i fiskefôr

17.08.2023

Finn ulikskapar både mellom ulike typar fôr, men også mellom fôr av same sort. 



Ei kvinne i kvit labfrakk og plastforkle og hanskar. Ho held ein gjennomsiktig plastpose som rommar prøver frå oppdrettslaks.

Har sjekka om oppdrettsfisken er trygg å spise

09.08.2023

15 040 oppdrettsfisk  har blitt undersøkt for ulovlige og uønskede stoff. Ingen ulovlige midler ble funnet.



Dame som får servert blåskjell.

Derfor skal du følge skjellvarselet før du plukker mat i fjæren

24.07.2023

Følger du ikke varselet kan du risikere både dårlig mage og lammelser.



illustrasjon av Fedje u-båten og en fisker som drar opp en havteine.

Ingen økning i kvikksølvnivå i brosme og krabbe ved Fedje-ubåten

03.05.2023

Fra 2021 har HI også sett på nivåene av arsen, kadmium, bly og selen. 



Tre makreller i en blå bøtte

Nye regler om PFAS: Dette vet vi om stoffene i sjømat

13.03.2023

De syntetiske stoffene har blitt brukt i ulike produkter i mer enn 50 år. Nå innfører EU og Norge strenge grenseverdier for PFAS i både mat og miljø.



fiskemiddag med grønnsaker

Start året med en hvit januar

21.02.2023

Mange av oss begynner det nye året med livsstilsendringer. Litt mer sjømat kan være en skikkelig gavepakke for kroppen.



Mann og to barn står med ryggen til kamera på en brygge og fisker.
kronikk

Hva betyr klimaendringene for norsk sjømat?

12.12.2022

Kan påvirke både næringsinnholdet i sjømaten vi spiser, og vilkårene for å produsere den.



Bakterier

Problembakterien Klebsiella finnes også i havet

23.11.2022

For første gang har forskere undersøkt problembakterien Klebsiella pneumoniae i havet. Konklusjon: Den finnes mest langs kysten, men lite i fisk og i åpent hav.



kveis fra sel

Parasitten kveis: Disse larvene kan du finne i fiskekjøttet

18.11.2022

Har du noen gang oppdaget levende mark i fisken du skulle tilberede? De små hvite markene kalles for kveis og er samlebegrepet på larvene av parasittiske rundorm som er vanlig å finne hos fisk.



blåskjell på tallerken

Trygt å ete norske skjel

04.11.2022

Havforskarane har analysert over 600 prøvar av norske skjel og andre blautdyr for miljøgifter og bakteriar.



Smilende kvinne med tomlene opp foran avtrekkskap med leverprøver på

Camilla skjer opp levra for å finne ut kor «giftig» fisken er

03.11.2022

Ho skal finne ut kva typar syntetiske stoff som finst i fisken - og kor giftige dei kan vere. 



Sukkertare
nyhet

Internasjonal rapport har vurdert tang og tare som mat

24.10.2022

På verdensbasis trenger vi mer data om hvor mye folk spiser, og innholdet av uønskede stoffer.



Trankapsler

Lite miljøgifter i marine oljer

06.09.2022

Det viser en ny undersøkelse av ti forskjellige marine oljer som selges som kosttilskudd. Ingen av oljene inneholdt miljøgifter over grenseverdiene som gjelder i Norge og EU.



Skjæring av oppdrettslaks

Har undersøkt norsk oppdrettsfisk for uønskede stoffer

01.09.2022

I 2021 ble 14 135 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige og uønskede stoffer. Nivåene av legemidler og miljøgifter er under grenseverdi, viser resultatene. 



Fisk og grønnsaker på tallerken
kronikk

Kva inneheld fiskemiddagen din?

16.08.2022

For å vurdere om fisk kan tilrådast i kosthaldet, så må ein i tillegg til å vurdere risiko også vurdere nytte.



Fiskefôr og spade

Forhøyede nivåer av noen uønskede stoffer i fiskefôr

30.06.2022

Ingen av prøvene i årets fôrovervåkning inneholdt uønskede stoffer over øvre grenseverdier.  



skjæring av laks

– Viktig å vite hva sjømaten inneholder

07.06.2022

Gode data på næringsstoffer og uønskede stoffer i sjømat er viktig for fremtidige risikovurderinger.



Hvite, skummende bølger på havet og en sjøfugl som flyr over dem.

Mindre miljøgifter i norske havområder enn før

04.03.2022

Men miljøgiftene forsvinner ikke fra næringskjeden.



laks

Har sjekket norske lakseslakterier for Listeria

30.11.2021

Resultatene viste at bakterien Listeria monocytogens kan finnes i både produksjonsmiljøet og på fisken i slakteriet. I noen tilfeller er det også Listeria i selve fisken som skal videre til fabrikkene. 



Hyse i Repparfjorden

Hyse kan fortelle om viktige endringer i Repparfjorden

29.11.2021

Dersom det etableres gruvedeponi i Repparfjorden kan hyse bli en viktig art for videre overvåkning. Hyse er nemlig ekstra egnet til å avsløre endringer i metaller og andre grunnstoffer i fjordens bunn.  

 



Makrell i stim

Har kartlagt miljøgifter i villfisk fra nord til sør

29.10.2021

En ny studie av miljøgifter i villfisk i Norge viser at nivåene er høyest lengst sør i landet og i områdene med mest sedimentforurensning og varmest vann.



laks på skjærefjøl

Har sjekket norsk oppdrettsfisk for uønskede stoffer

21.10.2021

I 2020 ble 13 845 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige og uønskede stoffer. Forskerne fant ingen overskridelser av EUs grenseverdier.