Gå til hovedinnhold

Nyheter

Tema: Overvåkning av sjømat Fjern filter

Resultat: (40) Viser 1 - 30

expected string or buffer

Stabilt låge nivå av kvikksølv i fisk og krabbe frå Fedje

21.09.2021

Havforskarar sjekkar kvart år kvikksølv-nivå i brosme og taskekrabbe frå området rundt ubåtvraket ved Fedje. No er 2020-rapporten klar.

expected string or buffer

Marine oljer: Stor variasjon i innhold av uønskede stoffer

17.09.2021

Det viser en fersk undersøkelse av ti forskjellige marine oljer, som brukes som kosttilskudd. De aller fleste var under grenseverdiene til Norge og EU, men én olje laget av havmus og laks var over.

expected string or buffer
kronikk

Barentshavet: Rikt og rent?

10.09.2021

Kronikk i High North News, 1. september: Barentshavet er vårt store matfat. Klimaendringer og økt olje- og gassproduksjon kan øke forurensningen i havområdet. Det betyr at vi må følge nøye med. 

expected string or buffer

Sjømat for landkrabber: Hva er omega-3?

09.09.2021

I vår nye serie «Sjømat for landkrabber» blir du bedre kjent med middagen din! Vi ser nærmere på hvilke nyttige og viktige næringsstoffer som du bør få i deg gjennom kostholdet, hvordan de funker og hvorfor du trenger de. Vi ser også på de mindre trivelige stoffene, de som vi ikke skal få i oss for mye av. 

expected string or buffer

Lite miljøgifter i hyse

06.09.2021

Hyse i Skagerrak, Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet har lave nivåer av tungmetaller. Det viser en stor undersøkelse gjort over fire år.

expected string or buffer

Mindre kvikksølv i blåkveite

02.09.2021

Lavere utslipp til hav og luft har bidratt til at innholdet av kvikksølv i blåkveite fra Norskehavet har gått ned.

expected string or buffer

Får fritidsfiskere i seg for mye kvikksølv?

08.07.2021

Fritidsfiskere som spiser egen fangst og som i tillegg spiser mye annen sjømat, kan risikere å få i seg for mye kvikksølv.

expected string or buffer

Ny rapport: Lite uønskte stoff i fiskefôr

29.06.2021

I 2020 undersøkte HI 141 prøvar av fiskefôr og fôrmiddel på oppdrag for Mattilsynet. Ingen av prøvane inneheldt uønskte stoff over øvre grenseverdiar.

expected string or buffer
kronikk

Hvordan kan vi bli kvitt dyreforsøk og samtidig beskytte oss mot farlige kjemikalier?

09.06.2021

Kronikk i Forskersonen 31. mai: Også Norge bør få en strategi for overgangen til dyrefri testing.

expected string or buffer

HI forklarer: Kvikksølv

02.06.2021

I vår nye serie «Sjømat for landkrabber» blir du bedre kjent med middagen din! Vi ser nærmere på hvilke nyttige og viktige næringsstoffer som du bør få i deg gjennom kostholdet, hvordan de funker og hvorfor du trenger de. Vi ser også på de mindre trivelige stoffene, de som vi ikke skal få i oss for mye av.  

expected string or buffer

HI forklarer: Jod

27.05.2021

I vår nye serie «Sjømat for landkrabber» blir du bedre kjent med middagen din! Vi ser nærmere på hvilke nyttige og viktige næringsstoffer som du bør få i deg gjennom kostholdet, hvordan de funker og hvorfor du trenger de. Vi ser også på de mindre trivelige stoffene, de som vi ikke skal få i oss for mye av.  

expected string or buffer

Dette vet vi om fisk og kvikksølv i norske fjorder

20.05.2021

Det er særlig brosme som har høye nivåer av kvikksølv i enkelte fjorder, men i andre arter som lange og torsk er nivåene lavere. 

expected string or buffer

Produkter med tang og tare har for mye jod

12.05.2021

I en ny studie har HI-forskere undersøkt jodinnholdet i 96 forskjellige tang- og tareprodukter. For enkelte av produktene var innholdet av jod så mye som hundre ganger den øvre grensen for hva som er anbefalt å få i seg.

expected string or buffer

Diskuterer sjømat før FN-toppmøte

27.04.2021

Hvordan kan sjømat bidra til bærekraftig og trygg mat til alle? Det er ett av temaene når det globale nettverket for matsikkerhet møtes denne uken.

expected string or buffer

Plantevernmidler i fôret kan gi laks dårligere helse

25.03.2021

Et forsøk viste at plantevernmidler i fôret påvirket laksens lever. Det kan både gi laksen dårligere helse, og føre til at den får mindre av de gode marine fettsyrene i fileten.

expected string or buffer

Ny studie: Har undersøkt hva fet fisk inneholder

04.02.2021

Forskere har samlet data fra mer enn 7000 prøver av laks, makrell og sild for å finne ut i hvilken grad disse fete fiskeslagene bidrar med næringsstoffer og miljøgifter i kostholdet vårt.

expected string or buffer

Sjømat kan bidra til at de fattigste har nok næringsrik mat

05.01.2021

For å nå FNs bærekraftsmål om å utrydde sult innen 2030 har sjømat en sentral rolle. ⁠⁠–⁠ Det er derfor ekstra viktig at sjømaten løftes fram og inkluderes i matstrategier, sier forsker Marian Kjellevold.

expected string or buffer

God havovervåkning gir de beste rådene

15.12.2020

Hvert år tilbringer forskere og teknikere fra Havforskningsinstituttet flere tusen døgn på tokt og i felt. De overvåker det som skjer i de norske havområdene og langs kysten vår, slik at vi har best mulig kunnskap når vi gir råd.

expected string or buffer

Fortsatt høye nivåer av kvikksølv i kveite fra ytre Sklinnadjupet

16.11.2020

En ny undersøkelse viser at det fremdeles er forhøyet nivå av kvikksølv i kveiter i ytre Sklinnadjupet, et havområde vest for Trøndelag og Nordland. Det er ikke grunnlag for å gjenåpne området for kveitefiske – snarere kan det være behov for å utvide det.

expected string or buffer
kronikk

Derfor er norsk atomberedskap viktig for sjømatnæringa

10.11.2020

Kronikk i Intrafish, 6. november. I 2019 ble det eksportert norsk sjømat for over 100 milliarder kroner. Selv ubegrunnede rykter om radioaktiv forurensning vil kunne føre til store økonomiske tap for fiskeri- og havbruksnæringene.

expected string or buffer

HI-forskar i ekspertutval for Fedje-ubåten

28.10.2020

Regjeringa har sett ned eit utval som skal vurdere om det finst ny informasjon om kva som er den beste løysinga for vraket av U-864. Eitt av medlemene er havforskar Sylvia Frantzen.

expected string or buffer

Sjekka skjel for forureining

20.10.2020

Stabilt god status for skjel produsert for den norske marknaden, viser rapporten frå den årlege overvakinga.

expected string or buffer

Overvakar sjømat ved ubåtvrak: Ikkje meir kvikksølv i Fedje-fisk

07.10.2020

For sekstande år på rad har havforskarar sjekka kvikksølv-nivå i brosme og krabbe frå området rundt ubåtvraket ved Fedje. 

expected string or buffer

Lite miljøgifter i marine oljer

19.08.2020

Havforskningsinstituttet har undersøkt innholdet av miljøgifter i ti forskjellige marine oljer som selges som kosttilskudd. Det var stor variasjon i innholdet av miljøgifter, men ingen av oljene hadde nivåer som oversteg grenseverdiene i Norge og EU.

expected string or buffer

Har igjen undersøkt oppdrettsfisk for uønskte stoff

18.08.2020

Forskarane fann ingen overskridingar av EU sine grenseverdiar.

expected string or buffer

Badetemperaturane stig: Forskarane ser etter kjøtetande bakteriar

06.07.2020

Også Vibrio set pris på lunkent badevatn. No brukar forskarane blåskjel som «bakterie-spion».

expected string or buffer

Fiskeri- og sjømatministeren besøkte HI i Bergen

03.07.2020

Her analyserer han én av våre 13 000 årlige prøver av norsk oppdrettsfisk.

expected string or buffer

Har kartlagt miljøgifter i tre nye fiskeslag

26.06.2020

Forskarar har for første gong kartlagt innhald av miljøgifter i norsk breiflabb, lyr og raudspette. Ingen av fiskane hadde nivå av framandstoff over grenseverdiane i fileten.

expected string or buffer

God kvalitet på importert sjømat

03.06.2020

Sjømat som ble importert til Norge i 2019 hadde god kvalitet og få overskridelser, viser en undersøkelse Havforskningsinstituttet har gjort på oppdrag for Mattilsynet.

expected string or buffer

Lite tungmetaller i fiskekaker og fiskepinner

16.04.2020

Det er lave nivå av tungmetaller i prosesserte fiskeprodukter, viser en ny studie.