Gå til hovedinnhold

Nyheter

Resultat: (1000) Viser 181 - 210



To fra mannskapet inspiserer trålen på dekk.

Forskerne forventer et større loddeinnsig i år enn i fjor

01.02.2022

Toktet skal dekke kysten fra Tromsø til Varanger.



Vindmøller til havs
kronikk

Hva vet vi, og hva trenger vi å vite?

31.01.2022

Det haster med å få på plass en helhetlig forskningssatsning på miljøeffekter av vindkraft til havs.



Kvinne foran kar med vann
HI-historie

Signe avdekkar livet til oppdrettsavfall-knaskaren

31.01.2022

Kor børstemarken kjem frå og korleis den lever har vore ei gåte.



Sjø med oppdrettsanlegg, fjell i bakgrunnen, snø og dunkelt lys.

Har samla kunnskap om havbruk ved Norskehavet

28.01.2022

Ny rapport frå ICES skisserer framtidsutsikter for oppdrettsnæringa mellom Møre og Vesterålen.



Agnalt 7
HI-historie

– Utan vitskap blir det berre fabuleringar.

28.01.2022

Ann-Lisbeth Agnalt vil bruka rolla til å hjelpa fram berekraftig matproduksjon.



Nils Gunnar står under paraply og smiler.
kronikk

Det grøne skiftet må vere eit samarbeid

27.01.2022

Som samfunn forvaltar vi store ressursar. Tillit er kanskje den aller viktigaste.



Tang og tare- produkter

Vi vet for lite om tang og tare

27.01.2022

HI-forskere søker deltakere til en ny studie om jod og tungmetaller. 



Byfjorden i Bergen fotografert frå fly, snø i fjella.

Djupvatnet i fjordane blir skifta ut sjeldnare enn før

26.01.2022

Aukar risikoen for oksygenmangel og dårlege miljøforhold.



Bro på båt

46 vil bli kaptein på splitter nytt forskningsskip

21.01.2022

46 stykker har søkt på stillingen som kaptein på det nye kystforskningsfartøyet «Prinsesse Ingrid Alexandra».



Kollasj med bilde av Prinsesse Ingrid Alexandra og illustrasjon av nytt kystfartøy

Nytt kystforskningsfartøy skal hete «Prinsesse Ingrid Alexandra»

21.01.2022

Fartøyet skal gå langs kysten i nord.



Plantemelk på lab

Mindre mettet fett i plantebaserte middagsretter

19.01.2022

Plantebaserte middagsprodukter inneholder omtrent like mye fett og proteiner som tilsvarende kjøttprodukter, men lavere andel av det mettede fettet vi bør spise mindre av.



Oppdrettslaks i merd

Positive til nye løyve for utvikling av miljøteknologi

19.01.2022

Med riktige tilleggskrav kan ny teknologi bidra til å løyse oppdrettsnæringa sitt problem med lakselus og utslepp av slam.



Kolmuletrål i vannskorpen blir dradd av et skip.

Åpning i bunnen kan hindre at trålsekker sprenger

18.01.2022

Med flere hundre tonn kolmule per trålhal, kan det bli for mye fisk.



Flyfoto over Dokken med tekst som viser hvor de tre aktuelle tomtene ligger

Laboratoriebygg må ha avstand til bybanen

17.01.2022

Dokken-tomt må være egnet til følsomme instrumenter.



Illustrasjonsfoto som vise trafikklyssymbol, delar av eit oppdrettsanlegg og lakselus.

Kan forbetre trafikklyssystemet

17.01.2022

Ny evaluering inneheld 15 punkt som på sikt kan gje forbetringar av systemet.



Sild mot grøn bakgrunn.

Kunstig intelligens inntar havforskinga

13.01.2022

Lærte å sjå forskjell på sild og makrell fotografert i trålen.



Bergnebb

Leppefisk finner veien hjem med innebygd kompass

12.01.2022

Men forsøk tyder på at det kun er hannfiskene som orienterer seg ved å bruke jordens magnetiske felt. 



Hav og torsk som svømmer

Denne gjengen skal finne ut om middagen din blir klima-påverka

11.01.2022

Når havet blir varmare, forflyttar fisk seg og får nye matvanar. Nytt HI-leia prosjekt skal finne ut korleis det vil påverke sjømaten vi et i framtida.



Forskere i arbeidstøy på båt senker utstyr i fjorden.

Fraråder seismikk i viktige gyteområder

10.01.2022

For første gang er polartorsk inkludert i den årlige rådgivningen om menneskeskapt støy i havet.



Bilde av sjøørret med lakselus, i bakgrunnen er det en sjøørretruse.

Lakselus: Høyt nivå i Hardanger og Sogn, lite i Trøndelag

10.01.2022

Tellingene av lakselus på vill laksefisk viser at det også i fjor var stor variasjon i lusepåslag på utvandrende laks. 



sild

Får du nok vitamin D?

07.01.2022

Sørger for at skjelettet blir hardt – og kan også spille en viktig rolle for immunforsvaret.



vlcsnap 2022 01 05 14h10m51s660

Havforskningsåret 2021

05.01.2022

Vi koster på oss et lite tilbakeblikk. 



HI-forsker Ingrid Askeland Johnsen

Ingrid har skrevet den beste artikkelen i 2021

04.01.2022

En ekstern jury har kåret artikkelen om hvor mange villaks som dør av lakselus til årets beste HI-publikasjon.



mann stående på berg med sjø i bakgrunnen

Møt Nils Gunnar (57)

03.01.2022

Stril, meteorolog, professor - og no havforskingsdirektør. 



Havforskar i kjeledress på båt på fjorden, han står med ryggne til.

Dette satsar HI på i 2022

03.01.2022

Klimaeffektar på kyst, fjord og sjømat er noko av det havforskarane skal ta for seg. Dei får hjelp av ny teknologi og eit nytt kystforskingsfartøy.



raudåte

Fisket etter raudåte er berekraftig

03.01.2022

Då forskarane simulerte økosystemet i Norskehavet, avdekka dei ingen negative konsekvensar av raudåtefiskeriet. 



Lene Christensen måler en hummer på taket til hummerteine som står på kaien.

Dette likte dere best

03.01.2022

Hummerteina, fiskefella i Etne og strandvett for landkrabber tar plassene på pallen.



Fire kvinner med røde julegensere og nisseluer og et juletre i bakgrunnen.

Skal feire jul så langt fra julenissen som det er mulig å komme

21.12.2021

Mannskapet på isbryteren «Kronprins Haakon» skal feire jul i Antarktis.



Lutefisk på tallerken

Derfor spiser vi fisk i julen

20.12.2021

På julaften spiser vi mest ribbe eller pinnekjøtt. Men julefisken er også viktig for mange nordmenn, og det er en tradisjon som går flere hundre år tilbake.