Gå til hovedinnhold

NOT CACHED

Nyheter

Resultat: (1000) Viser 181 - 210

Oransje taubiter og lyseblå plastpose sammen med tang og tare i fjæresteiner.

Plast på norske strender kommer fra de nærmeste havområdene

21.06.2021

Plast som driver i land på syv utvalgte strender langs norskekysten og på Svalbard kommer fra havområdene i nærheten. Det viser en ny studie.

Sukkertare

Dyrking av tare påvirker miljøet mindre enn fiskeoppdrett

17.06.2021

Liten påvirkning på miljøet, behov for mer mat fra havet og høsting lavt i næringskjeden gjør at havforskerne anbefaler at det legges til rette for dyrking av tare i Norge. Samtidig peker de på faren for spredning av gener og etablering av fremmede arter på anleggene.

Sjøfugl over hav.

Her finnes de særlig viktige miljøverdiene i norske havområder

17.06.2021

En ekspertgruppe har sett med nye øyne på alle de særlig verdifulle områdene i norske havområder (SVO-er). De går inn for færre og større områder, som også fanger opp samspillet i havmiljøet.

gravid kvinne bærer tallerken med fisk

Forskerne svarer: Hva er jod, og hva har det med havet å gjøre?

16.06.2021

Unge kvinner i Norge har for lite jod, hører vi ofte fra ernæringsforskerne våre. Hvorfor? Og hva har det med havet å gjøre?

Analyserer plantemelk på laboratoriet

Lite jod i plantebasert melk

16.06.2021

En ny studie viser at plantemelk inneholder svært lite jod sammenliknet med kumelk. Unntaket er noen typer havremelk som er tilsatt jod.

Fiskebåt på fjorden med snødekte fjell i bakgrunnen.

Ny rådgivning for kysttorsk nord for Stad

15.06.2021

Årets metoderevisjon for kysttorsk har resultert i en ny deling av bestanden. Fra i år gir ICES separate råd for bestandene nord og sør for 67°N.

skrei Barentshavet

Tilrår reduserte kvotar for både torsk, hyse og blåkveite

15.06.2021

Det internasjonale havforskingsrådet (ICES) tilrår at torskekvoten i Barentshavet for 2022 blir redusert med 177 120  tonn. I tillegg går ICES inn for at kvotane for både hyse og blåkveite blir reduserte til neste år.

Torsk i ruse.
kronikk

Kysttorsk i nord: Hva er naturlig dødelighet?

14.06.2021

Gjestekommentar i Fiskeribladet 1. juni: Spørsmålet stilles ofte i debatter om kysttorsken. Å finne svar er utfordrende, men nødvendig som en del av en økosystemtilnærming til fiskeriforvaltning.

Lakselus lys og mørk

Sollyset gjør lakselusen mørkere

14.06.2021

Lakselus som er lyse og gjennomsiktige kan skape problemer for rensefisken som spiser lus av laksen. Nå tyder en ny studie på at sollyset betyr mye for hvor mørk i fargen lakselusen blir.

 

Brugde

Vær på utkikk etter denne gigant-haien i sommer!

11.06.2021

I fjor fikk vi inn 22 observasjoner av brugde. Hai-forsker Claudia Junge vil gjerne ha enda flere meldinger fra folk som treffer på denne vennlige hai-kjempen i sommer.

Knølkvalangrip ungsild med ope gap, fleire sildar er synlege i lause lufta.

Her syng knølkvalen utanfor Lofoten og Vesterålen

10.06.2021

Nye bevis for at kvalane ikkje berre syng under paringsleiken i sør.

dronebilde av måløy videregåande skule

HI startar årleg pigghåtokt med Måløy vgs.

10.06.2021

Elevar om bord på autolinebåten «Skulebas» skal skaffe etterlengta kunnskap om haibestanden.

Laksesmolt i akvarium.
kronikk

Hvordan kan vi bli kvitt dyreforsøk og samtidig beskytte oss mot farlige kjemikalier?

09.06.2021

Kronikk i Forskersonen 31. mai: Også Norge bør få en strategi for overgangen til dyrefri testing.

Photo KA Ryeng 2

Selfangst i Vesterisen: De fleste dyr dør momentant

09.06.2021

For første gang har forskerne undersøkt hvor lang tid det tar før selen dør under den norske selfangsten. – Viktig kunnskap for å sikre en god dyrevelferd, sier HI-forsker. 

mesopelagisk fangst

Når djuphavs-artar går i kverna for å bli fôr, får laksefileten 30 prosent mindre dioksin

08.06.2021

Men mykje krill i fangstane kan bli fluor-festbrems

Snorkel i oppdrettsanlegg for at laksen ikke svømmer til overflaten, der det er mest luselarver.

Tiltak mot lakselus mer effektivt enn først antatt

07.06.2021

Nye forsøk viser at lakselus som er klar for å feste seg på fisk, trekker opp mot vannflaten uavhengig av lysforhold. Det kan bety at forebyggende tiltak som skjerming og flytting av laks i oppdrettsanlegg lenger ned i merdene, virker bedre enn man trodde.

Bilde av Sissel Rogne på talerstolen

Havforskningsdirektørens årstale 2021

07.06.2021

Havets tilstand: På den internasjonale dagen for verdens hav gjorde havforskningsdirektør Sissel Rogne opp status for havets helse og produktivitet. Se talen her.

Forskere kartlegger søppel på havbunnen rundt oppdrettsanlegg.

Jakter søppel på havbunnen rundt oppdrettsanlegg

03.06.2021

Nytt forskningsprosjekt skal finne ut hvor mye søppel oppdrettsanleggene etterlater seg på havets bunn, og hva slags type søppel det er. 

Krabbe på sandbunn

HI forklarer: Kvikksølv

02.06.2021

I vår nye serie «Sjømat for landkrabber» blir du bedre kjent med middagen din! Vi ser nærmere på hvilke nyttige og viktige næringsstoffer som du bør få i deg gjennom kostholdet, hvordan de funker og hvorfor du trenger de. Vi ser også på de mindre trivelige stoffene, de som vi ikke skal få i oss for mye av.  

bilde av trau med fem pukkellakser oppi

Forskarar med dårleg nyheit: – Det er pukkellaksår

01.06.2021

Rekordfangstar på forskingstokt kan tyde på kommande invasjon i lakseelvene.

Nærbilde av smilende gutt på fem år, med blondt år og ifølrt gul t-skjorte.

Slik ser en ekte folkeforsker ut

01.06.2021

Sverre Fjeldstad (5) er en av vårens folkeforskere som bidrar med interessante funn. Og det viste seg at hypotesen hans ikke var langt fra fasiten.  

Foto av Ingrid Askeland Johnsen

Se webinar: Delte kunnskap om kystforskning i nord

31.05.2021

Godt over 100 personer deltok på webinar om forskningen vår på havbruk i nord torsdag 10.juni. Deltakerne fikk smakebiter om både strømmodeller, sårbare habitat og flere andre tema som er aktuelle langs kysten. Du finner link til opptaket i teksten.

Brune og svarte insektlarvar i ein boks

Kontrollerte insektfôr for «ulovleg» storfeblod

31.05.2021

Insektavl for fôrproduksjon gir spennande moglegheiter, men òg nye utfordringar for kontroll med mat- og fôrtryggleik. Forskarar har no utvikla og testa metodar for å oppdaga forbodne ingrediensar i insektfôr.

kollasj av Livsvitenskapsbygget i Oslo og Dokken i Bergen

Vårt innspill til bystyret-sak om Dokken 16. juni.

28.05.2021

Konkrete målinger fra Livsvitenskapsbygget i Oslo gjør at Statsbygg ser på den ytterste tomten som den egnede for nybygget til HI og Fiskeridirektoratet.

Lysprikkfisk, ein liten blank fisk.

Kor sunn er framtidas sjømat?

28.05.2021

Nye marine ressursar som mesopelagisk fisk og muslingar kan få ein større plass på matfatet i framtida. Forskarar studerer no kva dette kan bety for helsa vår – og får hjelp av mus til å finna svar.

sildefangst

Kvoterådet for nordsjøsild er utsett

28.05.2021

ICES sitt kvoteråd for nordsjøsild for 2022, som skulle vore publisert 28. mai, kjem i staden i september.

fisk over vinsj på skipsvrak

Havforskerne har oppdaget savnet skipsvrak fra 1913

28.05.2021

Forskerne var på jakt etter koraller, men fant et skipsvrak. Det viste seg å være restene etter den savnede skuta DS Malmberget. Etter 108 år er mysteriet om skipet som forsvant i stormen med 43 mennesker om bord, oppklart. 

forlandsundet svalbard
kronikk

Marint vern – mer enn marine verneområder

01.06.2021

Kronikk i Fiskeribladet 21. mai: Et sentralt anliggende i internasjonal miljøpolitikk er etablering av flere og større marine verneområder. Mange land har sluttet seg til en ambisjon om 30 % vern på globalt nivå innen 2030.

Nordnespynten med Dokken i bakgrunnen
kronikk

Kronikk om Dokken i BA: Vi bygger i et hundreårsperspektiv

27.05.2021

Kronikk i BA 27.mai: I lørdagens avis tar BA for seg vårt langsiktige arbeid med nytt bygg/tomtevalg på Dokken, men faller dessverre for fristelsen til å presentere bare utvalgte deler og ikke hele argumentasjonen vår.

vlcsnap 2021 05 27 09h12m24s682

HI forklarer: Jod

27.05.2021

I vår nye serie «Sjømat for landkrabber» blir du bedre kjent med middagen din! Vi ser nærmere på hvilke nyttige og viktige næringsstoffer som du bør få i deg gjennom kostholdet, hvordan de funker og hvorfor du trenger de. Vi ser også på de mindre trivelige stoffene, de som vi ikke skal få i oss for mye av.